Κόσμος

Πούτιν όπως Χίτλερ: Βιβλιοπωλεία έλαβαν κατάλογο βιβλίων που πρέπει να καταστρέψουν

Για την ιστορία, πριν από 92 χρόνια οι ναζί έκαψαν στη Γερμανία όσα βιβλία θεωρούσαν «μη γερμανικά»

Άλλες εποχές θυμίζουν τα όσα γίνονται στην Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αποκαλύπτει το BBC ζητείται από εκδοτικούς οίκους να καταστρέψουν βιβλία επειδή υπάρχουν υποψίες ότι περιέχουν πληροφορίες «οι οποίες δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας.

Το BBC αποκάλυψε επιστολή η οποία εστάλη στις 26 Μαΐου σε ρωσικά βιβλιοπωλεία από την εταιρεία «Εμπορικός Οίκος BMM», με την οποία συνδέονται οι εκδοτικοί οίκοι Ripol Klassic και Dom istorii. Η επιστολή περιείχε κατάλογο με 37 βιβλία τα εναπομείναντα τιράζ των οποίων οι εκδοτικοί θα πρέπει είτε να επιστρέψουν ή να τα καταστρέψουν «για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες», επειδή υπάρχουν υποψίες ότι περιέχουν πληροφορίες «οι οποίες δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας».

Στον κατάλογο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται ο Αμερικανός συγγραφέας και βραβευθείς με το βραβείο Πούλιτζερ Τζέφρι Ευγενίδης, ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ και το βιβλίο του «Τα αστεία του Ζίζεκ» , μερικά βιβλία του Ιάπωνα συγγραφέα και σκηνοθέτη Βίκτορ Γεροφέγεφ, ιδιαίτερα τα βιβλία «Η Ρωσική αποκάλυψη» και «Η εγκυκλοπαίδεια της ρωσικής ψυχής,» και βιβλία του Ρίο Μουρακάμι. Την αποστολή της επιστολής επιβεβαίωσαν υπάλληλοι δύο βιβλιοπωλείων.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC επικοινώνησε με την γενική διευθύντρια της εταιρείας BMM Αναστασία Νικητάνοβα, η οποία σε παράκληση του BBC να σχολιάσει το θέμα έκλεισε το τηλέφωνο και δεν απάντησε σε σχετικά μηνύματα.

Για την ιστορία, πριν από 92 χρόνια οι ναζί έκαψαν στη Γερμανία όσα βιβλία θεωρούσαν «μη γερμανικά». Βιβλία λογοτεχνίας, ποίησης, φιλοσοφίας αλλά και επιστημονικά συγγράματα από Εβραίους, αριστερούς ή απλά διαφωνούντες, κάηκαν στην πυρά.

Το κάψιμο των βιβλίων από τους ναζί στις 10 Μαΐου 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ήταν απλώς ο προάγγελος δραματικών διώξεων εκατοντάδων συγγραφέων που άλλοι εξ αυτών εξορίστηκαν κι άλλοι έχασαν τη ζωή τους. Η προετοιμασία της καύσης των βιβλίων έγινε από το Υπουργείο Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ υπό τον Γιόζεφ Γκέμπελς με τη συνεργασία δυο φοιτητικών ενώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φάρμακο για το Πάρκινσον οδήγησε Βρετανό δικηγόρο σε υπεξαίρεση 600.000 λιρών και εθισμό σε πορνό, αντίκες και συνόδους πολυτελείας
Λίγα χρόνια μετά την καταδίκη του, αφαίρεσε τη ζωή του - Πώς ο δικηγόρος εθίστηκε στο σεξ και έκλεψε χιλιάδες λίρες λόγω του φαρμάκου - Ελλιπή ενημέρωση καταγγέλλει η σύζυγός του που θρηνεί και για τον γιο της ο οποίος επίσης αυτοκτόνησε
Άντριου
Ζελένσκι: Ούτε ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία δεν έχει γλυτώσει από τα ρωσικά χτυπήματα
«Το ελάχιστο που θέλουν είναι το Ντονμπάς, η περιφέρεια του Ντονέτσκ, 100% για να το παρουσιάσουν ως νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει ότι οι δικηγόροι του συζύγου της θέλησαν να παρουσιάσουν τους βιασμούς της ως sex tape – «Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»
Συγκλονίζει η ιστορία της Ζιζέλ Πελικό από τη Γαλλία που είχε πέσει θύμα βιασμού με τον άνδρα της να την ναρκώνει και να την εκδίδει...
Ζιζέλ Πελικό