Κόσμος

Η Γαλλία απαγορεύει το κάπνισμα από την 1η Ιουλίου σε παραλίες, πάρκα και έξω από σχολεία

Η απαγόρευση δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καφέ ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

«Εκεί, όπου υπάρχουν παιδιά, το κάπνισμα πρέπει να εξαφανιστεί», εξήγησε η υπουργός Υγείας και Οικογένειας της Γαλλίας, Κατρίν Βοτρέν, σε μια συνέντευξή της.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα (29.05.2025) ότι θα απαγορεύσει από την 1η Ιουλίου το κάπνισμα στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται παιδιά, όπως τις παραλίες, τα πάρκα και τους δημόσιους κήπους, τους χώρους έξω από τα σχολεία, τις στάσεις λεωφορείων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για τη μη τήρηση της απαγόρευσης θα μπορούσε να επιβληθεί ένα πρόστιμο ύψους 135 ευρώ, διευκρίνισε η Βοτρέν, η οποία εκτιμά πως η ελευθερία να καπνίζει κανείς «σταματά εκεί όπου ξεκινά το δικαίωμα των παιδιών να αναπνέουν καθαρό αέρα».

Το μέτρο αφορά πέραν των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τα γυμνάσια και τα λύκεια, προκειμένου να αποφευχθεί κυρίως το ενδεχόμενο «μαθητές γυμνασίου και λυκείου να καπνίζουν μπροστά από τα σχολεία τους».

Αντιθέτως, η απαγόρευση δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καφέ ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Αντιθέτως, η υπουργός Υγείας θέλει να «μειώσει το επιτρεπόμενο όριο νικοτίνης» σε αυτά τα προϊόντα και να «ελαττώσει τον αριθμό των αρωμάτων».

Η γενίκευση των χώρων χωρίς κάπνισμα, όπως την ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, εντάσσεται στα μέτρα που είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος της Μάχης κατά του Καπνίσματος 2023-2027 από την τότε υπουργό Υγείας Ορελιάν Ρουσό, με φιλοδοξία «να ανταποκριθούν οι αρχές στην πρόκληση μιας γενιάς απαλλαγμένης από τον καπνό από το 2032».

Οι οργανώσεις στη μάχη κατά του καπνίσματος εκφράζουν ανησυχία καθώς δεν βλέπουν να εφαρμόζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Το κάπνισμα προκαλεί 75.000 θανάτους τον χρόνο στη Γαλλία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ένωση Ligue contre le cancer, έξι στους 10 Γάλλους (62%) τάσσονται υπέρ μιας ευρύτερης απαγόρευσης του τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τη νίκη Μαμντάνι: «Ζω στη Νέα Υόρκη αλλά θέλω να φύγω – Δεν θέλω να είμαι σε κομμουνιστικό καθεστώς»
«Οι Δημοκρατικοί είναι τόσο ακραίοι που το Μαϊάμι θα γίνει το καταφύγιο για όσους δραπετεύουν από τον κομμουνισμό της Νέας Υόρκης», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump στο βήμα του «American Business Forum Miami»
6
Συνελήφθη ο Λίβυος στρατηγός Οσάμα Αλ-Μασρί για βασανισμούς μεταναστών – Είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές πριν ένα χρόνο
Ο Αλ-Μασρί είχε συλληφθεί προηγουμένως στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονία και σεξουαλική βία
Ιταλική αστυνομία
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος συνωμότησε εναντίον του
«Εμφανίστηκαν ως διά μαγείας», απάντησε για τα δεδομένα που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και δείχνουν ότι έψαχνε για το πώς σβήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Γάλλοι αστυνομικοί
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σε μια σπάνια, δικομματική επίδειξη δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν κορυφαίο αξιωματούχο ότι στελέχη υπουργείου δίνουν την εντύπωση ότι υπονομεύουν την πολιτική του Τραμπ
Λευκός Οίκος