Κόσμος

Γαλλία: Παλαιστίνιος ο άνδρας που επιτέθηκε με καρέκλα σε ραβίνο – «Βρέθηκα στο έδαφος, ένιωσα αίμα να τρέχει»

Ο ραβίνος είπε πως είναι συνηθισμένος «σε όχι και τόσο φιλικά βλέμματα, κάποιες δυσάρεστες λέξεις, κόσμος να περνάει από δίπλα του και να φτύνει στο έδαφος»

Ένας άνδρας με καταγωγή από την Παλαιστίνη τέθηκε υπό κράτηση σήμερα (06.06.2025), μετά από επίθεση σε ραβίνο με καρέκλα, κοντά στο Παρίσι, ένα περιστατικό που αντανακλά τη μεγάλη αύξηση των εγκλημάτων μίσους στη Γαλλία, στα οποία περιλαμβάνονται αντισημιτικές επιθέσεις.

Ο δράστης από την Παλαιστίνη έκανε άγρια επίθεση στον ραβίνο Ελί Λεμέλ, ενώ εκείνος καθόταν στον εξωτερικό χώρο ενός καφέ στο Νεγί σιρ Σεν στη Γαλλία, πετώντας του μία καρέκλα στο πρόσωπο και συνελήφθη αμέσως μετά. Επρόκειτο για έναν Παλαιστίνιο χωρίς νόμιμα έγγραφα στη Γαλλία, ωστόσο είναι κάτοχος εγγράφου που του επέτρεπε να κυκλοφορεί εντός της Νορμανδίας στα μητρώα του οποίου είχε εγγραφεί κανονικά.

Ο συλληφθείς υποβλήθηκε σε ψυχιατρική εξέταση και αποφασίστηκε η νοσηλεία του, σύμφωνα με το γραφείο της εισαγγελίας. Βάσει των εγγράφων ταυτοποίησής του που είχε μαζί του, πρόκειται για έναν 28χρονο άνδρα που γεννήθηκε στη Ράφα, στη Δυτική Όχθη.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για πρόκληση σωματικών βλαβών, επιβεβαίωσε στο AFP η εισαγγελία.

Το θύμα, που έχει τραυματιστεί στο μέτωπο, εξήγησε πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ανάλογης ενέργειας.

Ο Γάλλος ραβίνος Elie Lemmel μετά την επίθεση που δέχθηκε σε βεράντα καφετέριας στο προάστιο Neuilly-sur-Seine του Παρισιού
Ο Γάλλος ραβίνος Elie Lemmel μετά την επίθεση / REUTERS/Antony Paone

Σχετικά με τη σημερινή επίθεση, ο ίδιος περιέγραψε πως καθόταν σε ένα καφέ στο προάστιο του Παρισιού, όταν κάποιος τον χτύπησε στο κεφάλι με μία καρέκλα. «Βρέθηκα στο έδαφος, ένιωσα αμέσως το αίμα να τρέχει», είπε.

Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν βέβαιος τι ακριβώς συνέβη, αφηγήθηκε, σκεπτόμενος αρχικά πως ενδεχομένως είχε πέσει κάτι από ένα παράθυρο ή από τη στέγη, προτού συνειδητοποιήσει πως είχε δεχθεί επίθεση.

«Δυστυχώς, δεδομένης της γενειάδας μου και του κιπά μου, υποπτεύτηκα πως αυτός ήταν ο λόγος κι αυτό είναι ντροπή», υπογράμμισε.

Το σημερινό συμβάν ακολουθεί ένα άλλο στην πόλη Ντοβίλ στη Νορμανδία την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Λεμέλ είπε πως τον γρονθοκόπησε στο στομάχι ένας άγνωστος.

Ο Λεμέλ είπε πως είναι συνηθισμένος «σε όχι και τόσο φιλικά βλέμματα, κάποιες δυσάρεστες λέξεις, κόσμος να περνάει από δίπλα του και να φτύνει στο έδαφος», ωστόσο δεν του είχαν επιτεθεί σωματικά πριν από τις δύο επιθέσεις.

«Αυτή η πράξη μας αηδιάζει», έγραψε σε μήνυμά του στο Χ ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ σχετικά με τη σημερινή επίθεση. «Ο αντισημιτισμός, όπως όλες οι μορφές μίσους, είναι ένα φονικό δηλητήριο για την κοινωνία μας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν: Μεθυσμένο ζευγάρι φέρεται να τη σκότωσε σε τροχαίο και να έκρυψε το πτώμα
Γειτόνισσα του ζευγαριού είχε πει στην αστυνομία ότι τους άκουσε να κωπηλατούν μία μέρα μετά την εξαφάνισης της Μαντλίν και ότι άκουσε τον άνδρα να φωνάζει «Γιατί την έφερες;» ξανά και ξανά
Η Μαντλίν ΜακΚάν
Ο Χαλίφα Χαφτάρ και το σκληρό πόκερ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Ούτε το εγκρίνει ούτε το απορρίπτει αυτή τη στιγμή»
Μόλις πριν από λίγο καιρό, θα ήταν αδιανόητο για την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής ναυτιλιακής συμφωνίας με την Τουρκία
Χαλίφα Χαφτάρ 9
Ο Ισραηλινός στρατός πολιορκεί περιοχή στη Γάζα όπου κρατείται ο όμηρος Ζανγκάουκερ – «Δεν θα τον πάρετε ζωντανό» λέει η Χαμάς
«Διαφυλάξαμε τη ζωή του επί 20 μήνες· αν αυτός ο αιχμάλωτος σκοτωθεί κατά την προσπάθεια απελευθέρωσής του, υπεύθυνος για τον θάνατό του θα είναι ο στρατός κατοχής» τονίζει η Χαμάς
H Einav Zangauker μητέρα του ομήρου Matan Zangauker κρατάει πλακάτ με φωτογραφία του γιου της
2
Η Ουκρανία φλέγεται: Η Ρωσία βομβάρδισε το Χάρκοβο με 206 drones και 9 πυραύλους - Εφιαλτικές εικόνες από τις φονικές εκρήξεις
Από την «πιο ισχυρή ρωσική επίθεση από την έναρξη του πολέμου» στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 22 τραυματίστηκαν
Διασώστες απομακρύνουν μία γυναίκα που τραυματίστηκε όταν ρωσικό drone χτύπησε ένα κτίριο
8
Ντόναλντ Τραμπ για Έλον Μασκ: «Ο καημένος έχει πρόβλημα» – Στο μικροσκόπιο τα συμβόλαια με τις επιχειρήσεις του δισεκατομμυριούχου
Στα άκρα η κόντρα των δύο πρώην συμμάχων με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσπαθεί να ξεφορτωθεί το κόκκινο Tesla και τον δισεκατομμυριούχο να οραματίζεται νέο κόμμα στις ΗΠΑ
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο 3