Με τα φρούτα της εποχής και ελαφρώς αλατισμένη καραμέλα βουτύρου, αυτό το κέικ είναι «άχαστο».
Τα βερίκοκα, είναι στα καλύτερά τους τώρα, με γλυκιά και σφιχτή σάρκα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό που θέλει την προσοχή σας, είναι η σάλτσα καραμέλας.
Δεν πρέπει να «καεί», έτσι την βγάζουμε από τη φωτιά, μόλις πάρει ξανθό χρώμα.
Επίσης, κινούμαστε γρήγορα, μόλις τη στρώσουμε στο ταψί, γιατί όταν κρυώνει, κρυσταλλώνει και σταθεροποιείται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναποδογυριστό κέικ με βερίκοκα
Υλικά:
- 12 βερίκοκα (χωρίς κουκούτσια)
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. κοφτές μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλ. γάλα φρέσκο πλήρες
- 1/2 φλ. αμύγδαλα φιλέ
Για το καραμέλωμα:
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε, στεγνώνουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.
Φτιάχνουμε την καραμέλα βουτύρου, ζεσταίνοντας το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, με τη ζάχαρη και το αλάτι
Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση τα υλικά. Μόλις πάρει ξανθό χρώμα, κατεβάζουμε την καραμέλα από τη φωτιά.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, ένα πυρεξ παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό και αδειάζουμε την καραμέλα, κουνώντας το ταψί να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τα βερίκοκα, με την κομμένη πλευρά πάνω στην καραμέλα, με γρήγορες κινήσεις, πριν κρυώσει και σταθεροποιηθεί.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αφήνουμε κενά. Αν χρειαστεί κόβουμε μικρότερα κομμάτια από τα φρούτα για να «κλείσουμε» τις τρύπες.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ, πάνω στα βερίκοκα.
Φτιάχνουμε το μείγμα του κέικ, χτυπώντας σε μπολ το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη, με μίξερ χειρός.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στα αυγά, εναλλάξ, αλεύρι, γάλα, αλεύρι, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ, πάνω στα βερίκοκα, ισιώνοντας την επιφάνεια με κουτάλι.
Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα, για περίπου 50-55′.
Μόλις βγει από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε αμέσως σε πιατέλα, όσο ρέει, ακόμη, η καραμέλα, πάνω στα βερίκοκα.
Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό.