Κόσμος

Ιράν: Σκληρό μήνυμα Χαμενεΐ προς ΗΠΑ – «Παραλογισμός να περιμένουν να παραδοθούμε σε ένα άλλο κράτος»

Η πρώτη εμφάνιση του διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης στις κηδείες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Από δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατακλύστηκαν σήμερα (28.06.2025) οι δρόμοι της Τεχεράνης καθώς έγιναν οι κρατικές κηδείες όσων πυρηνικών επιστημόνων και στρατιωτικών αξιωματούχων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε ολόκληρο το Ιράν.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φάνηκε αμετάκλητος ως προς τη στάση της χώρας του απέναντι στις πιέσεις της Ουάσινγκτον. Με ανάρτησή του στα social media ξεκαθάρισε πως το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί και πως οι ΗΠΑ διέπραξαν τη μεγαλύτερη προσβολή κατά τους ιρανικού έθνους.

«Ο ιρανικός λαός είναι ένα σπουδαίο έθνος και το Ιράν είναι μια ισχυρή και απέραντη χώρα με βαθύ πολιτισμό. Ο πολιτιστικός και πολιτισμικός μας πλούτος ξεπερνά εκατοντάδες φορές αυτόν που κατέχει η Αμερική και οι όμοιοί της. Είναι ανάμεσα στις παραλογισμούς που προκαλούν τον χλευασμό των σοφών και των σοφών να περιμένουν το Ιράν να παραδοθεί σε ένα άλλο κράτος», ανέφερε.

Λεωφορείο
Majid Asgaripour / WANA via REUTERS

Άνθρωποι

Άνθρωποι
Majid Asgaripour / WANA via REUTERS

«Ευχαριστώ» στους πολίτες που βρέθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης για τις κρατικές κηδείες, είπε με ανάρτηση στο Twitter ο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Ο πρόεδρος του Ιράν ανέφερε πως είναι τιμή του να υπηρετεί το «ελεύθερο έθνος του Ιράν» και αποκάλεσε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ως «μάρτυρες».

«Σας ευχαριστώ ειλικρινά, αγαπημένε λαέ. Με αγάπη αποχαιρετήσατε τους μάρτυρες και η φωνή της ενότητάς μας ακούστηκε σε όλον τον κόσμο. Το να υπηρετώ ένα τέτοιο ελεύθερο έθνος είναι η τιμή της ζωής μου», είπε συγκεκριμένα.

Ανάρτηση

Παρά τις φήμες πως ο διοικητής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαΐλ Καανί σκοτώθηκε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο ίδιος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τον πόλεμο των 12 ημερών.

Αμπάς Αράγκτσι
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι / Iranian Foreign Ministry / WANA / Handout via REUTERS

Ο Καανί, που θεωρείται στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, εμφανίστηκε μεταξύ του πλήθους στην Τεχεράνη και μίλησε σε κάμερα δηλώνοντας:

«Μέχρι τώρα ήμασταν επιτυχημένοι και από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να προχωράμε το ίδιο».

Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται πλέον στην 5η ημέρα εκεχειρίας, μετά το σφοδρό χτύπημα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον μεσολάβησε για την επίτευξη της εκεχειρίας αν και ακόμα στο Ιράν υπάρχει οργή για τον αμερικανικό βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το ποια είναι πλέον η κατάσταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, παραμένει άγνωστη. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ το Ιράν υποστηρίζει πως υπέστησαν σημαντικές καταστροφές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: Το «σκωτσέζικο ντους» για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και οι νέες απειλές στις ΗΠΑ – Επιμένει στον ναυτικό αποκλεισμό ο Τραμπ
Την ώρα που η Τεχεράνη παίρνει πίσω το άνοιγμα της σημαντικής θαλάσσιας οδού, ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί έκτακτη σύσκεψη για τις νέες απειλές των Φρουρών τις Επανάστασης που κάνουν λόγο για παραβίαση της εκεχειρίας
Cargo vessels congestion blocking maritime traffic in the Strait of Hormuz, tankers and container cargo ships clustered in aerial 3D illustration render. Strategic maritime chokepoint linking the Persian Gulf and Gulf of Oman. Global trade dependency, export logistics, freight transport, supply chain vulnerability, geopolitical tension 3D
Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ
«Η προσέγγιση στα Στενά του Ορμούζ θα θεωρηθεί συνεργασία με τον εχθρό και το πλοίο που παραβιάζει την απαγόρευση θα γίνει στόχος», λέει το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Δύο πλοία με ινδική σημαία δέχτηκαν επίθεση στα Στενά του Ορμούζ, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση της Ινδίας
Ο πρέσβης του Ιράν στο Νέο Δελχί κλήθηκε σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΥΠΕΞ της Ινδίας μετέφερε τη βαθιά ανησυχία της για το περιστατικό
Τάνκερ και πλοία στα Στενά του Ορμούζ