Κόσμος

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να στείλει πυραύλους Patriot, Tomahawk και ATACMS στην Ουκρανία

Αν τα τρία διαφορετικά πυραυλικά συστήματα φτάσουν στην Ουκρανία τότε θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου

Με ένα deal πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ο Ντόναλντ Τραμπ «πείστηκε» να αλλάξει στάση και να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Ρωσία. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη (15.7.2025) τους δημοσιογράφους πως στέλνονται ήδη όπλα από τη χώρα του στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τους τύπους τους, ούτε τις ποσότητες.

Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος διευκρίνισε ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου του έδωσε διορία 50 ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία και απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει επιβολή ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων, προχθές Δευτέρα.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως εκτός από αμυντικά όπλα θα στείλει και «επιθετικά», ενώ άφησε και σοβαρές αιχμές για τον Πούτιν λέγοντας πως ενώ μπορεί να εμφανίζεται διατεθειμένος να τερματίσει τον πόλεμο, συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία. Μάλιστα, την Τρίτη διέρρευσε ότι ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά πως μπορεί αν του δώσουν τα απαραίτητα οπλικά συστήματα.

Πολεμικοί αναλυτές σημειώνουν πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσι μάλλον θα αποκτήσει με το αζημίωτο, μέσω ΕΕ, πυραύλους για συστήματα αεράμυνας τύπου Patriot, πυραύλους τύπου Τόμαχοκ καθώς επίσης και πυραύλους ATACMS.

Πρόκειται για τρία διαφορετικά πυραυλικά συστήματα που αν φτάσουν στην Ουκρανία μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ένα «πακέτο» με 17 πυραύλους Patriot είναι έτοιμο να μεταφερθεί στην Ουκρανία από κάποιο δυτικό κράτος.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ και πυραύλους τύπου Tomahawk, αλλά μέχρι πρόσφατα ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό το σύστημα. Αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει.  

Πυραύλους ATACMS διαθέτει η Ουκρανία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει την άδεια να χτυπήσει τη Ρωσία με αυτούς. Ωστόσο, ο Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος να στείλει νέους πυραύλους μαζί με την άδεια να χρησιμοποιηθούν στο πλήρες βεληνεκές τους. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Πως παλαιστινιακές αντι-Χαμάς ένοπλες οργανώσεις επιχειρούν να διεκδικήσουν ρόλο στο κενό εξουσίας
Σε μια διαλυμένη Γάζα, εν μέρει υπό ισραηλινή κατοχή και χωρίς κανένα σαφές πολιτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, νέες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εμφανίζονται για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Χαμάς
Μια ομάδα που αντιτίθεται στη Χαμάς στη Γάζα
Η Μέγκαν Μαρκλ απάντησε με γράμμα στην έκκληση του πατέρα της από το νοσοκομείο
«Δεν θέλω να πεθάνω και να είμαστε αποξενωμένοι» της είπε και εξέφρασε την επιθυμία να δει τον γαμπρό του, πρίγκιπα Χάρι, καθώς και τα εγγόνια του, Άρτσι και Λίλιμπετ «πριν να είναι αργά»
Η Μέγκαν Μαρκλ