Πολιτική

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αν χρειαστεί, θα φτάσουμε και σε κατασχέσεις»

«Είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι το θέμα της κάθαρσης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα φτάσει μέχρι το τέλος και αυτό το ξεκαθαρίζω», ανέφερε

Στις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη με αυτους που πλούτισαν από τα κοινοτικά κονδύλια.

«Αν χρειαστεί, θα φτάσουμε και σε κατασχέσεις», είπε ο Κώστας Τσιάρας για όσους εισέπραξαν παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλώντας στο Open διευκρίνισε ότι ήδη έχει συσταθεί ομάδα στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Οικονομική Αστυνομία και συμμετέχουν η ΑΑΔΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και παράγοντες του υπουργείου. «Έχουν αντληθεί το σύνολο των στοιχείων που χρειάζεται η Οικονομική Αστυνομία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις μέσω του ελέγχου. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι το θέμα της κάθαρσης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα φτάσει μέχρι το τέλος και αυτό το ξεκαθαρίζω», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία δεν αφορά μόνο την απόδοση ευθυνών, αλλά και την αποκατάσταση της λειτουργίας ενός κρίσιμου οργανισμού.

Πάμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πολύ-πολύ κρίσιμος στην ελληνική κοινωνία. Μοιράζει κατά μέσο όρο 200 εκατομμύρια τον μήνα, όχι σε πέντε ανθρώπους, αλλά σε 650.000–700.000 παραγωγούς. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του».

Στην συνέχεια επισήμανε ότι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί προτεραιότητα. «Είχαμε κλιμάκωση σε μια σειρά από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, βήματα και προτάσεις, μέσα από τις οποίες επιχειρούσαμε βήμα-βήμα να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Όπως σημείωσε «ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές» λόγω της άντλησης δεδομένων από την Οικονομική Αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι διακυβεύεται η ομαλή ροή των πόρων», ενώ ζήτησε «κατανόηση, διότι ακόμη και λίγες ημέρες καθυστέρησης μπορεί να είναι κρίσιμες για έναν απλό αγρότη».

«Θα είμαι ο πρώτος που θα επιμείνει να επιστραφούν τα χρήματα που κάποιοι πήραν παράνομα, αλλά ταυτόχρονα και ο πρώτος που τονίζει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ», υπογράμμισε. Είπε ακόμη ότι η μελλοντική ένταξη του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ θα δώσει τη δυνατότητα για «άμεσους και πολλαπλούς διασταυρωτικούς ελέγχους με το Κτηματολόγιο, τις φορολογικές δηλώσεις και άλλες βάσεις δεδομένων, καθώς και για υψηλού επιπέδου εσωτερικούς ελέγχους», κάτι που δεν ήταν εφικτό έως σήμερα λόγω έλλειψης διαλειτουργικότητας στα πληροφοριακά συστήματα.

Αναφορά έκανε και στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι σε τέτοια ζητήματα επιλέγει θεσμική προσέγγιση. «Θα ήταν υποκρισία αν κάποιος ισχυριστεί ότι τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ εστιάζονται αποκλειστικά στις δύο χρονικές περιόδους που έχει ερευνήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε, προσθέτοντας πως «είναι χρέος της Πλιτείας να διερευνήσει ποιοι άφησαν “παράθυρα” ώστε να παίρνονται παράνομα επιδοτήσεις».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι «θα ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ: τα ΚΥΔ, οι ΔΑΟΚ, οι πιστοποιητικοί φορείς βιολογικών και οικολογικών καλλιεργειών και κάθε σχήμα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παραδόθηκαν 164 νέα οχήματα στην Πυροσβεστική – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ακολουθούμε έναν σχεδιασμό ο οποίος με προσήλωση και επιμονή αποδίδει»
Τα 164 οχήματα αξίας 15.550.000 ευρώ περιλαμβάνουν υδροφόρα εξοπλισμένα με δεξαμενές χωρητικότητας 12.000 λίτρων, και οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού
Κυριάκος Μητσοτάκης
20
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Δούκα: Ποιες οι εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο προεδρικό περιβάλλον  ανέφεραν, πάντως, ότι με όσα λέει ο Χάρης Δούκας υπονομεύει  τις προσπάθειες συσπείρωσης που γίνονται από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας 8
Γιώργος Γεραπετρίτης: «Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΓΓ του ΟΗΕ – Στόχος μας η επανένωση της Μεγαλονήσου»
Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την τοποθέτηση Προσωπικής Απεσταλμένης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα - «Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο στον κόσμο»
Γιώργος Γεραπετρίτης 2
Η Ελλάδα ετοιμάζει τη δική της απάντηση στον ΟΗΕ μετά τη Ρηματική Διακοίνωση και τον χάρτη – πρόκληση της Λιβύης
Ο νέος προκλητικός χάρτης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον οποίο οριοθετεί με συντεταγμένες την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης έως τις ακτές της Κρήτης ουσιαστικά «φωτογραφίζει» ως… «εντολέα» την Τουρκία
Ο χάρτης που κατέθεσε η Λιβύη στον ΟΗΕ 4