Πολιτική

Η «αλήθεια» του Αλέξη Τσίπρα μέσα από τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 2015: Η πρόταση Γιούνκερ και «το “Όχι” που δεν έγινε “Ναι”»

Πολιτικοί παρατηρητές, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με εκείνη την περίοδο, έλεγαν ότι κατέρρευσαν όλα τα προπαγανδιστικά fake news μιας ολόκληρης δεκαετίας, εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα

Μερικά εικοσιτετράωρα μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 από την εφημερίδα «Τα Νέα» πολιτικοί παρατηρητές, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με εκείνη την περίοδο, έλεγαν ότι κατέρρευσαν όλα τα προπαγανδιστικά fake news μιας ολόκληρης δεκαετίας, εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα και επεσήμαιναν ότι τα πρακτικά φανερώνουν τη διαπραγματευτική του στρατηγική: Το δημοψήφισμα είχε στόχο συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, χάρη στην οποία βγήκαμε οριστικά από τα μνημόνια.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι κανένα «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος δεν έγινε «ΝΑΙ» καθώς οι 110 σελίδες των πρακτικών – με τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Φώφης Γεννηματά, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Πάνου Καμμένου, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου – που δημοσιεύονται δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού αλλά και τη θέση που πήραν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν μετέφεραν το κλίμα της αγωνίας και των πολιτικών διλημμάτων που υπήρξαν μέσα στην συνεδρίαση, καθώς και τις εντάσεις και τις αποφάσεις που τελικά καθόρισαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν ακόμα ότι μέσα από τα πρακτικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε απόλυτα τον στόχο που είχε βάλει και δεν ήταν άλλος από το να αξιοποιήσει το δημοψήφισμα για μια συμφωνία με προοπτική αναδιάρθρωσης χρέους, καθώς όπως είναι γνωστό η Ελλάδα χάρη σε αυτήν την συμφωνία βγήκε οριστικά από τα μνημόνια μνημόνια στις 21/8/18.

Μέσα από τους διαλόγους προκύπτει ότι μέχρι και την Τετάρτη πριν το δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μια συμφωνία που θα περιείχε επαρκή χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση χρέους.

Ακόμα με βάση το δημοσίευμα φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι έλεγε δημοσίως στα διαγγέλματα για το δημοψήφισμα το έλεγε και μέσα στο Συμβούλιο Αρχηγών. Ακόμα έθεσε σε γνώση των πολιτικών αρχηγών την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική μέσα στο Συμβούλιο, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία. Ως βάση διαπραγμάτευσης ήταν η βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ, που ο τελευταίος έστειλε τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, με 5 βασικές αλλαγές στα προαπαιτούμενα μέτρα και τρεις καθοριστικές προϋποθέσεις (αναδιάρθρωση του χρέους, πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κατά την διάρκεια του προγράμματος και ισχυρό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων).

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ συμφώνησαν με την διαπραγματευτική στρατηγική που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν προσέθεσαν, ούτε άλλαξαν το παραμικρό.

Αντιθέτως, αυτοί που έλεγαν όλη την εβδομάδα πριν τη κάλπη ΝΑΙ σε όλους τους όρους της ΕΕ διαδηλώνοντας κατά του δημοψηφίσματος, αναγκάστηκαν μέσα στο Συμβούλιο Αρχηγών να δεχθούν τις 3 βασικές προϋποθέσεις που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για το χρέος και την χρηματοδότηση του προγράμματος, ως εθνική γραμμή. Προϋποθέσεις στις οποίες αρνιόταν μέχρι τότε να δεσμευθεί η ΕΕ.

Και προφανώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών καταρρίπτει τον μύθο ότι δήθεν δεν κρατήθηκαν πρακτικά. Αντίθετα υπήρχε συμφωνία να δοθούν τα πρακτικά στην δημοσιότητα αμέσως «μετά την λήξη συναγερμού» (δηλαδή το τέλος της κρίσης) όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο γραμματέας ΝΕ Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Αντωνόπουλος για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - «Επέστρεψα τα χρήματα για λόγους ευθιξίας»
«Η επιχειρούμενη από συγκεκριμένους κύκλους σύνδεση του ονόματός μου με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνεται με αποκλειστικό στόχο να πληγεί το ΠΑΣΟΚ»
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ 6
Αυστηρή απάντηση τoυ ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα: «Ανεδαφικές οι αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες»
«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Το θαλάσσιο Πάρκο στο Νότιο Αιγαίο 30
Θάνος Πλεύρης στη Daily Mail για το μεταναστευτικό: «Δεν είμαστε πια ξενοδοχείο, μην έρχεστε στην Ελλάδα»
«Τώρα τους λέμε ότι αν περάσετε παράνομα με πλοίο στην Ελλάδα, μην περιμένετε άσυλο, αλλά ετοιμαστείτε για πέντε χρόνια φυλακή ή ένα εισιτήριο για επιστροφή στην πατρίδα σας»
Μετανάστες Κρήτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας - στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον» σημειώνει σε σχετικό βίντεο ο πρωθυπουργός
Θαλάσσιο πάρκο Ιονίου 39