Κόσμος

Reuters: Συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες – Χώρα «κλειδί» για τη σύνοδο η Ουγγαρία

Και η Γενεύη στο «τραπέζι» για τις πόλεις που μπορεί να φιλοξενήσουν τους 2 ηγέτες - Το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα συνάντηση του Ρώσου με τον Ουκρανό πρόεδρο

Η Ουγγαρία φαίνεται πως είναι η χώρα που θα υποδεχθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη διμερή σύνοδο που προγραμματίζεται για τα επόμενα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Το Reuters που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχου τονίζει πως η συνάντηση ανάμεσα σε Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα γίνει στην Ουγγαρία. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τοποθεσία μιας και υπάρχουν πληροφορίες και για τη Γενεύη.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει δημόσια την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν «τη δυνατότητα ανύψωσης του επιπέδου των εκπροσώπων της Μόσχας και του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του μετά την ολοκλήρωση των συνομιλίων του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να γίνει πρώτα διμερής σύνοδος ανάμεσα σε αυτόν και τον Ουκρανό ομόλογό του και μετά να συνομιλήσουν και οι 3 μαζί.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να γίνει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της στη Γενεύη.

«Αυτή είναι η συλλογική βούληση μάλλον, παρά ένα σενάριο», δήλωσε ακόμη απαντώντας σε ερώτηση για τη διεξαγωγή της συνάντησης στην Ευρώπη.

«Θα είναι μια ουδέτερη χώρα και ως εκ τούτου ίσως η Ελβετία, εγώ τάσσομαι υπέρ της Γενεύης, ή μια άλλη χώρα. Την τελευταία φορά που έγιναν διμερείς συνομιλίες, έγιναν στην Κωνσταντινούπολη», υπενθύμισε.

Ρωσία και Ουκρανία έκατσαν τελευταία φορά στο ίδιο «τραπέζι» τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε την δημόσια πρόσκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τον συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο εκεί και αντ’ αυτού έστειλε αντιπροσωπεία.

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας της Ουκρανίας, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε τη διοργάνωση της συνάντησης «των 30 χωρών που εργάζονται επί του ζητήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για να τις ενημερώσουμε γι’αυτό που αποφασίστηκε».

«Στη συνέχεια, ξεκινάμε συγκεκριμένη δουλειά με τους Αμερικανούς και ως εκ τούτου, ήδη από αύριο (σήμερα, Τρίτη), οι διπλωματικοί μας σύμβουλοι, υπουργοί, αρχηγοί γενικών επιτελείων ξεκινούν να εργάζονται για να δουν ποιος είναι έτοιμος να κάνει τι».

Όσον αφορά τις εδαφικές παραχωρήσεις, «εναπόκειται στην Ουκρανία να τις κάνει (…) Η Ουκρανία θα κάνει τις παραχωρήσεις που κρίνει δίκαιες και σωστές», ανέφερε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει «τίποτα νέο» σχετικά με ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές με την Ουάσινγκτον, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τη σύνοδο του Αυγούστου μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πρέσκοφ
ΗΠΑ: Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της 9χρονης Μέλοντι – Η μητέρα αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές
Ξεκίνησαν μαζί για ένα οδικό ταξίδι, όμως η μητέρα επέστρεψε χωρίς το παιδί και παραμένει σιωπηλή εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενώ το FBI προσπαθεί να ανασυνθέσει τις κρίσιμες ώρες του ταξιδιού
Στιγμιότυπο από βίντεο παρακολούθησης που δείχνει τη Μέλοντι και τη μητέρα της στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
15