Κόσμος

Ουκρανία: «Απαράδεκτη η πρόταση Πούτιν για συνάντηση με τον Ζελένσκι στη Μόσχα»

Το Κίεβο παρουσίασε χώρες που είναι πρόθυμες να φιλοξενήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών

Με κατηγορηματικό τρόπο η Ουκρανία απέρριψε την πρόταση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Μόσχα για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ειδικότερα, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (03.08.2025) πως η πρόταση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Μόσχα είναι απαράδεκτη. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, του Βατικανού, της Ελβετίας και τριών χωρών του Κόλπο , είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν μια τέτοια συνάντηση.

«Αυτές είναι σοβαρές προτάσεις και ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος για παρόμοιες συναντήσεις σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή», έγραψε σε ανάρτηση του στο Χ. «Ωστόσο, ο Πούτιν συνεχίζει να τα βάζει με τους πάντες κάνοντας εν γνώσει του απαράδεκτες προτάσεις».

Η πρόταση του Πούτιν

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν ο Ουκρανός πρόεδρος πάει στη Μόσχα.

O Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία στρατιωτικά αν οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο αποτύχουν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν «στην επίθεση» σε όλο το μέτωπο.

Ο Ζελένσκι πιέζει να συναντηθεί με τον Πούτιν για να συζητήσουν τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική διευθέτηση – δήλωσε ότι θέλει να γίνει μια συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν.

Μιλώντας από το Πεκίνο, στο τέλος της επίσκεψής του εκεί, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πάντα ανοιχτός στο να συναντήσει τον Ζελένσκι, αλλά επανέλαβε την πάγια θέση του Κρεμλίνου ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να προετοιμαστεί καλά εκ των προτέρων και να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.

«Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση με τον Ζελένσκι, δεν έχω αποκλείσει ποτέ την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης. Αλλά υπάρχει κάποιο νόημα; Ας δούμε», είπε ο Πούτιν.

«Αν ο Ζελένσκι είναι έτοιμος, ας έρθει στη Μόσχα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αμφισβήτησε για ακόμη μια φορά τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως Ουκρανός πρόεδρος, αποκαλώντας τον «επικεφαλής της ουκρανικής διοίκησης».

«Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν»

Όπως ανέφερε, η Ουκρανία πρέπει να ακυρώσει τον στρατιωτικό νόμο, να προκηρύξει εκλογές και να διεξάγει δημοψήφισμα για εδαφικά ζητήματα, αν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος.

Η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς τέσσερις ουκρανικές περιοχές το 2022, κίνηση που το Κίεβο και οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν απορρίψει ως απόπειρα παράνομης αρπαγής γης αποτέλεσμα ενός κατακτητικού πολέμου αποικιακού τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία δεν είναι ικανή να διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

«Όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στην επίθεση» σε όλους τους τομείς του μετώπου, τόνισε, πιστεύοντας ότι τα στρατεύματα του Κιέβου δεν έχουν τα μέσα για να διεξάγουν «μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις» και προσπαθούν μόνο να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Ρώσος ηγέτες ότι η Μόσχα είναι έτοιμη «αν χρειαστεί» να ανεβάσει το επίπεδο των διαπραγματευτών της στις συνομιλίες με την Ουκρανία, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δήλωσε ικανοποιημένος με το έργο των διαπραγματευτών και προσωπικά με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι δική του δουλειά να κρίνει το έργο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, αλλά η σύνοδος κορυφής του περασμένου μήνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα έδειξε ότι ο Γουίτκοφ μετέφερε με ακρίβεια τις θέσεις της Ρωσίας στην αμερικανική κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δυο ισχυροί μετασεισμοί στο Αφγανιστάν μετά τα φονικά Ρίχτερ με τους 2.205 νεκρούς - Ανησυχία για περισσότερα θύματα
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφάνισης μεταδοτικών ασθενειών λόγω του συνωστισμού που επικρατεί στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί για τους σεισμοπαθείς
Σεισμός στο Αφγανιστάν
Ανάλυση CNN: Ο Τραμπ και ο Πούτιν στην ίδια γραμμή για την Ουκρανία – Η Ρωσία κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι μπλοκάρουν τις προσπάθειες ειρήνης
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφωνούν να δείξουν την Ευρώπη ως υπεύθυνη για το διπλωματικό αδιέξοδο στην Ουκρανία– Το Κρεμλίνο κατηγόρησε εκ νέου την Ευρώπη ότι σαμποτάρει κάθε λύση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» στη Φλόριντα παραμένει ανοιχτό εν αναμονή απόφασης αμερικανικού δικαστηρίου
Το αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα, γνωστό ως «Αλκατράζ με αλιγάτορες», θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το μέλλον του
Αεροφωτογραφία του κέντρου κράτησης «Αλκατράζ με αλιγάτορες»
Ιταλός κατηγορείται ότι παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 9 άτομα στην Κούβα – Νεκρή μητέρα 35 ετών
Ένας 56χρονος Ιταλός διώκεται στην Αβάνα επειδή φέρεται να παρέσυρε εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του εννέα ανθρώπους, προκαλώντας τον θάνατο μιας μητέρας και τον τραυματισμό οκτώ άλλων
Δρόμος στην Αβάνα
Το μοιραίο τελεφερίκ στη Λισαβόνα είχε επιθεωρηθεί λίγες ώρες πριν την τραγωδία με τους 16 νεκρούς - 3χρονος βγήκε σώος από τα συντρίμμια
Ανάμεσα στους νεκρούς και 8 τουρίστες - Από τον έλεγχο δεν βρέθηκε κάποιο πρόβλημα αν και επισημάνθηκε πως χρειάζεται η αντικατάσταση ενός καλωδίου μέσα στις επόμενες 263 ημέρες
Εικόνα του τόπου του δυστυχήματος μετά τον εκτροχιασμό και τη συντριβή του τελεφερίκ Gloria, ενός δημοφιλούς τουριστικού αξιοθέατου, στη Λισαβόνα
3
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετονομάζει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε Υπουργείο Πολέμου - «Θα μεταδίδει ισχυρότερο μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για μάχη»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο το Υπουργείο Άμυνας αποκτά νέο τίτλο, αυτόν του Υπουργείου Πολέμου, σε μια συμβολική κίνηση που στοχεύει να προβάλει την αμερικανική ισχύ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ