Κόσμος

Χάθηκε χρυσό βραχιόλι 3.000 ετών από το μουσείο του Καΐρου – Χρονολογείται από την εποχή του Φαραώ Αμενεμοπέ

Το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο είναι το παλαιότερο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Οι αρχές σε όλη την Αίγυπτο αναζητούν ένα χρυσό βραχιόλι 3.000 ετών που αναφέρθηκε ως χαμένο από το μουσείο του Καΐρου.

Το σπάνιο χρυσό βραχιόλι, διακοσμημένο με σφαιρικές χάντρες από λαζουρίτη, χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Αμενεμοπέ, ενός Φαραώ της 21ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου, ο οποίος κυβέρνησε από το 993 έως το 984 π.Χ.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι έλαβε άμεσα μέτρα μετά την εξαφάνιση του βραχιολιού από το εργαστήριο αποκατάστασης του Αιγυπτιακού Μουσείου και ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το BBC, μία φωτογραφία του βραχιολιού έχει διανεμηθεί σε όλα τα αιγυπτιακά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία συνοριακά σημεία ως «προληπτικό μέτρο για την αποτροπή προσπαθειών λαθρεμπορίου».

 

Συγκροτήθηκε επίσης ειδική επιτροπή για να πραγματοποιήσει απογραφή και έλεγχο όλων των αντικειμένων που φυλάσσονται στο εργαστήριο αποκατάστασης.

Το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο είναι το παλαιότερο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο δήλωσε ότι καθυστέρησε σκόπιμα την ανακοίνωση της εξαφάνισης του βραχιολιού «προκειμένου να εξασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον για την πρόοδο των ερευνών», αλλά δεν ανέφερε πότε εθεάθη για τελευταία φορά το κόσμημα.

Επίσης, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την καταγραφή και την εξέταση όλων των αντικειμένων που φυλάσσονται στο εργαστήριο αποκατάστασης.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Misri al-Yawm» ανέφερε ότι η εξαφάνιση εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς το προσωπικό του μουσείου ετοιμαζόταν να στείλει δεκάδες αντικείμενα στη Ρώμη για μία έκθεση που πρόκειται να ανοίξει τον επόμενο μήνα.

Το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο είναι το παλαιότερο αρχαιολογικό μουσείο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Φιλοξενεί περισσότερα από 170.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και η επιχρυσωμένη ξύλινη ταφική μάσκα του Αμενεμοπέ.

Η εξαφάνιση του βραχιολιού έρχεται έξι εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στην κοντινή Γκίζα, όπου έχουν μεταφερθεί και θα εκτίθενται οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπροστά στο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού
Μετά την κρίση του ευρώ, το Brexit και την πανδημία, η ΕΕ κλονίζεται εκ νέου από μια σειρά κρίσεων, την ώρα που οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις ενισχύονται σε πολλά κράτη-μέλη
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Καυστικός ο Τζον Στιούαρτ κατά του Τραμπ μετά την απομάκρυνση του Τζίμι Κίμελ: «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
1
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
1
Τζίμι Κίμελ: Οι σταρ των late-night στηρίζουν τον παρουσιαστή – Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλους επικριτές του
Η αναστολή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC συνεχίζει να προκαλεί σοκ – Την ώρα που παρουσιαστές καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία του λόγοτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άλλους επικριτές του
Ο Τζίμι Κίμελ
Μαχητικό αεροσκάφος FCAS: Γερμανία και Ισπανία θέλουν λύση έως τα τέλη του 2025
Το Βερολίνο και η Μαδρίτη δηλώνουν αποφασισμένες να επιταχύνουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος, το οποίο παραμένει βαλτωμένο εδώ και χρόνια λόγω βιομηχανικών διαφωνιών
Ένα μοντέλο του FCAS