Διεθνή

Τα κυβερνητικά κόμματα της Ιταλίας κατέληξαν σε συμφωνία για να συνεισφέρουν οι τράπεζες στον προϋπολογισμό

Η Ένωση Τραπεζών της Ιταλίας προβλέπει πάγωμα των εκπτώσεων φόρου ώστε να υποστηριχθούν τα κρατικά θησαυροφυλάκια

Το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξετάζει σήμερα το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2026 αφού τα κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό συμφώνησαν χθες Πέμπτη (16.10.2025), ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας θα συνεισφέρουν 4,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό αυτό.

Το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια (FI) του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και η Λέγκα του υπουργού Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι συγκρούσθηκαν πρόσφατα για το ζήτημα του προϋπολογισμού, με το FI να λέει πως είναι κάθετα αντίθετο στην επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, η συνεισφορά των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με μια σειρά μέτρων, σύμφωνα με πηγές. Η ιταλική τραπεζική ένωση ABI ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι συμφώνησε στην παράταση ενός μέτρου που επιβλήθηκε πέρυσι και προβλέπει πάγωμα των εκπτώσεων φόρου ώστε να υποστηριχθούν τα κρατικά θησαυροφυλάκια.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και ο Ταγιάνι, υποστήριξε ότι δεν είναι άδικο να ζητείται από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώσουν περισσότερα. «Αυτοί που έχουν περισσότερα πρέπει να δίνουν περισσότερα», δήλωσε ο Σαλβίνι στον τηλεοπτικό σταθμό Sky TG24. «Οι τράπεζες θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με κέρδη άνω των 50 δισεκατομυρίων ευρώ, τι έγινε δηλαδή αν κερδίσουν “μόνο” 45 δισεκατομμύρια; Σε μια περίοδο δυσκολιών, αυτοί που έχουν περισσότερα, πρέπει να δίνουν περισσότερα. Δεν πρόκειται για προλεταριακή απαλλοτρίωση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Μπέσεντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» των περιορισμών στις αμυντικές εταιρείες σε 2 με 3 χρόνια
Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ λέει ότι η πολυετής αναμονή για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού «συνιστά αποτυχία απέναντι στον αμερικανικό λαό» και συνδέει τη χαλάρωση των μέτρων με αύξηση της παραγωγής
U.S. Treasury Secretary Scott Bessent attends the 56th annual World Economic Forum (WEF) meeting in Davos, Switzerland, January 20, 2026