Κόσμος

Η Χαμάς θέλει να προχωρήσει στην επόμενη φάση της εκεχειρίας αλλά δεν παρέδωσε στο Ισραήλ όλες τις σορούς των ομήρων

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς επεκτείνει την παρουσία και την ισχύ της σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας

Το άνοιγμα διασυνοριακών περασμάτων, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποχώρηση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας ζητάει η Χαμάς και πιέζει τους μεσολαβητές για να εφαρμοστούν τα επόμενα βήματα της εκεχειρίας.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό στη Γάζα βάσει του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που προσυπέγραψαν οι μεσολαβήτριες χώρες Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία.

Όμως, περαιτέρω βήματα καθυστερούν εν μέρει εξαιτίας των ισραηλινών κατηγοριών ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές καθυστερούν υπερβολικά στην παράδοση σορών νεκρών ομήρων.

Το Ισραήλ δήλωσε χθες, Πέμπτη (16.10.2025) πως ετοιμάζεται για το εκ νέου άνοιγμα του περάσματος της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο ώστε να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να εισέρχονται και να εξέρχονται, όμως δεν ανέφερε ημερομηνία καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Άλλα άλυτα στοιχεία του σχεδίου περιλαμβάνουν τον αφοπλισμό των μαχητών και τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας.

Η Χαμάς δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και στην παράδοση των σορών όλων των υπόλοιπων ομήρων, όμως είπε πως αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί χρόνο, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εκεχειρία.

Ειδικότερα, το σχέδιο ειρήνης προέβλεπε την παράδοση όλων των ομήρων της Χαμάς – ζωντανών και νεκρών – στο Ισραήλ μέχρι την Δευτέρα (13.10.2025).

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς επεκτείνει την παρουσία και την ισχύ της σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από τις οποίες υποχώρησε ο ισραηλινός στρατός και ήδη υπάρχουν περιστατικά για εκτελέσεις Παλαιστινίων με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με το Ισραήλ.

Βίντεο και αναφορές για εκτελέσεις Παλαιστινίων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα να απειλήσει τους μαχητές της Χαμάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε ολόκληρες τις ΗΠΑ – Το σύνθημα «όχι βασιλιάδες» και οι αφίσες με τον ίδιο και τον Πούτιν ως ναζί
Στην περιοχή του Φόρεστ Χιλς στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «αγαπάμε τη χώρα μας, δεν ανεχόμαστε τον Τραμπ»
Διαδηλωτές κοντά στο κτίριο του Καπιτωλίου φωνάζουν «Όχι βασιλιάδες» ενάντια στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ
5
Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία χωρίς το ΝΑΤΟ, προειδοποιεί πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού
Ο Βρετανός απόστρατος στρατάρχης λόρδος Ρίτσαρντς εκτιμά ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πλέον τα μέσα να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία χωρίς άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Ουκρανοί στρατιώτες σε εκπαίδευση