Tasteit

Συνταγή για ψαρονέφρι σε φύλλο κουρού με δαμάσκηνα

Ένα απλοποιημένο Wellington

Αυτή την περίοδο και μέχρι τα Χριστούγεννα, υπάρχουν στο ημερολόγιο, πολλές ονομαστικές γιορτές. 

Και τι κάνουμε στις γιορτές;  Μαζευόμαστε και τρώμε με την οικογένεια και τους φίλους.

Αυτό το ψαρονέφρι που είναι τυλιγμένο σε φύλλο κουρού, θυμίζει την κλασική, αριστοκρατική συνταγή του φιλέτου Wellington

Οι διαφορές, ωστόσο, είναι μεγάλες, αρχικά γιατί το χοιρινό φιλέτο, είναι πολύ πιο οικονομικό από το μοσχαρίσιο.

Και επίσης, η σάλτσα με τα κρεμμύδια, τα δαμάσκηνα και το κρασί, την οποία απλώνουμε στη ζύμη, είναι πολύ εύκολη να γίνει και δίνει στο ρολό για ελαφρά γλυκιά γεύση, ενώ το κλασικό ρολό έχει μανιτάρια και καυτερή μουστάρδα.

Ψαρονέφρι ρολό σε φύλλο κουρού

Υλικά:

  • 1 φύλλο ζύμης κουρού
  • 2 φιλέτα ψαρονέφρι (περίπου 600 γρ.), ολόκληρα
  • 120 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 αυγό (χωριστά ασπράδι-κρόκο)

Εκτέλεση:

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του, σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεπαγώσει εντελώς.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε με σπορέλαιο, ελαφρά, ένα μέτριο ταψί.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φιλέτα,  μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές.

Στα βάζουμε στο ταψί μαζί με τα ζουμιά που έχουν βγάλει και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο σε σχάρα, για να κρυώσουν και να φύγουν τα λίγα υγρά τους.

Στην κατσαρόλα που σοτάραμε το ψαρονέφρι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο και κανέλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και όταν κρυώσει ελαφρά, ανακατεύουμε το ασπράδι αυγού.

Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας το φύλλο κουρού και βάζουμε τα 2 ψαρονέφρια, το ένα δίπλα στο άλλο, στην μία φαρδιά άκρη.

Στην υπόλοιπη επιφάνεια του φύλλου απλώνουμε το μείγμα δαμάσκηνουκρεμμυδιού, πιέζοντάς το να κολλήσει καλά. Αφού σκεπάσουμε το κρέας με τη ζύμη, κλείνουμε και τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό.

Το τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο, με σπορέλαιο, μέτριο ταψί.

Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με 2 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε την επιφάνεια του.

Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, στον προθερμασμένο φούρνο από το ψήσιμο του κρέατος, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα