Κόσμος

Μεταχειρισμένα Eurofighter από Κατάρ και Ομάν ετοιμάζεται να αγοράσει η Τουρκία

Η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί συνολικά 40 αεροσκάφη Eurofighter

Σε συμμάχους στρέφεται η Τουρκία για την προμήθεια Eurofighter μέχρι να ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το υπό σχεδιασμό με εγχώριους πόρους μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ.

Κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση των συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter.

«Βάσει των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν γίνει θετικά βήματα και στόχος είναι η ολοκλήρωση των προμηθειών σε εύθετο χρόνο» δήλωσαν οι ίδιες πηγές και, καταλήγοντας, επισήμαναν ότι, όταν οι διαδικασίες εισέλθουν στη φάση της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια των Eurofighter, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να θέσει θέμα αγοράς από την Τουρκία μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από το Κατάρ και το Ομάν.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά 12 Eurofighter από τις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στο Κατάρ στις 22 Οκτωβρίου, υπογράφηκε μια σειρά διμερών συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου και «Μνημονίου Συνεργασίας στον Τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας».

Για την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών απαιτείται η άδεια της κοινοπραξίας Eurofighter, η οποία αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του Reuters, σε περίπτωση που η κοινοπραξία δώσει το «πράσινο φως», 28 νέα αεροσκάφη θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας και θα παραδοθούν στην Τουρκία τα επόμενα χρόνια.

Η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί συνολικά 40 αεροσκάφη Eurofighter.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο -το οποίο είχε αρχικά αντιρρήσεις στην παράδοση των μαχητικών- θα εγκρίνει την πώληση, λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να ενισχύσουμε την αμυντική μας συμμαχία, έτσι η αποστολή Eurofighter στην Τουρκία είναι απολύτως φυσική για εμάς».

Η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει από τις 23 Ιουλίου μνημόνιο με τη Βρετανία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter. Το κείμενο υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ομολόγου του της Βρετανίας Τζον Χίλι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες