Πρόκειται για ένα κομψό ορεκτικό ή για μία φινετσάτη προσθήκη σε έναν ιδιαίτερο μπουφέ ή στο brunch, όπου θα σερβίρετε αφρώδες κρασί και όχι αφεψήματα.
Γίνεται με καλής ποιότητας σφολιάτα βουτύρου, που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι σημαντικό να ελέγξτε τα υλικά της ζύμης, γιατί αυτή που φτιάχνεται με λάδι ή υποκατάστατα βουτύρου δεν έχει τόσο καλή γεύση.
Αν αγοράσετε κατεψυγμένη σφολιάτα, φροντίστε να την αφήσετε να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Αν ξεχάσετε, αφήστε την στον πάγκο για 30 λεπτά.
Τα υλικά δίνουν 12 μίνι κις, αλλά θα μπορούσατε εύκολα να διπλασιάσετε τα υλικά, αν θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μίνι κις σολομού με τυρί κρέμα
Υλικά:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο & 1 κ.σ. ηλιέλαιο για το ταψί
- 1 μεγάλο ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 μεγάλα αυγά
- 2/3 φλ. κρέμα γάλακτος
- μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
- 1 φύλλο σφολιάτα βουτύρου(αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη, αφήνουμε να αποψυχθεί στη συντήρηση, όλο το βράδυ)
- 170 γρ. τυρί κρέμα, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 175 γρ. καπνιστό σολομό, κομμένο σε κομμάτια
- φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Λαδώνουμε μια φόρμα για 12 μάφινς, με φυτικό λάδι.
Βγάζουμε να έχουμε στη διάθεσή μας, ένα ταψί για να μεταφέρουμε, μέσα σε αυτό, το ταψί για μάφιν και ένα στρογγυλό κουπ – πάτ, διαμέτρου 9 εκατοστών.
Σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το πιπέρι.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και απλώνουμε τη σφολιάτα βουτύρου. Κόβουμε με το στραγγυλό κουπ πατ 12 στρογγυλούς δίσκους και τους τοποθετούμε στις θήκες του ταψιού, πιέζοντας με τα δάχτυλά να εφαρμόσουν στα τοιχώματα.
Μοιράζουμε σε κάθε βάση, το μείγμα από φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό.
Γεμίζουμε με κομμάτια σολομού και κομμάτια από το τυρί κρέμα.
Σε κάθε θήκη ρίχνουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας κρέμα αυγών.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, για 25 έως 30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να αρχίσει να ροδίζει.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τις κις να κρύωσουν για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με φρέσκο άνηθο και σερβίρουμε.