Κόσμος

Financial Times: Ο Τόνι Μπλερ δεν θα έχει θέση στο «συμβούλιο ειρήνης» για τη Γάζα

Η στήριξη του Τόνι Μπλερ στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 και ο φόβος περιθωριοποίησης των Παλαιστινίων βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιδράσεων

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αποσύρθηκε από τη λίστα των υποψηφίων για το «συμβούλιο ειρήνης» το οποίο σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταπολεμική Γάζα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times.

Οι αντιρρήσεις αρκετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, λόγω της ισχυρής υποστήριξης του Μπλερ στην εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003, καθώς και λόγω ανησυχιών ότι οι Παλαιστίνιοι θα περιθωριοποιούνταν εντός της προτεινόμενης δομής του συμβουλίου, έπιασαν τόπο και έθεσαν τον Τόνι Μπλερ εκτός «Συμβουλίου Ειρήνης» της Γάζας, αναφέρουν οι FT.

Ο Μπλερ είχε χαρακτηριστεί από τον Τραμπ ως «ένας πολύ καλός άνθρωπος», ενώ και ο ίδιος είχε κάνει τότε λόγο για «τολμηρό και έξυπνο» σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.

Το γραφείο του Τόνι Μπλερ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο ωστόσο στενός συνεργάτης του αρνήθηκε τις αιτιάσεις ότι ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα εξαιτίας των αντιδράσεων από χώρες της περιοχής. 

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ όταν παρουσίασε το σχέδιο των 20 σημείων είπε ότι τα άλλα μέλη – εκτός από τον ίδιο που θα προεδρεύει – του «Συμβουλίου Ειρήνης» που θα περιλάμβαναν αρχηγούς κρατών θα ανακοινωνόταν τις επόμενες ημέρες. Δύο μήνες μετά το μόνο όνομα που ήταν στη λίστα ήταν αυτό του Τόνι Μπλερ – σε ρόλο συντονιστή ή διαμεσολαβητή – και τώρα αποσύρεται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
IDF: «Ο ιρανικοί πύραυλοι δεν προορίζονταν να χτυπήσουν το Ισραήλ» – «Εντός της ζώνης άμεσης απειλής Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη»
Σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της γιορτής της ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία και το μέλλον μας» λέει ο Αρχηγός του IDF, Εγιάλ Ζαμίρ
IDF
Συγκλονιστικό βίντεο από πυραυλικές επιθέσεις στην Τεχεράνη - Ιρανή προσεύχεται στον Αλλάχ λίγο πριν πέσει νεκρή
Στα πλάνα η γυναίκα ακούγεται να ζητά βοήθεια από τον Αλλάχ, και δευτερόλεπτα αργότερα ένας δεύτερος πύραυλος σκάει ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο
Ιράν
5