Τετάρτη, 22 Μαΐ
23oC Αθήνα

FIFA: Πρώην στέλεχος της 21th Century Fox, ένοχος για δωροδοκία αξιωματούχων

FIFA: Πρώην στέλεχος της 21th Century Fox, ένοχος για δωροδοκία αξιωματούχων
Reuters

Ένα πρώην στέλεχος του τηλεοπτικού ομίλου 21th Century Fox, αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ποινή φυλάκισης 40 ετών, αφού κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, για διαφθορά ηγετών του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, παρακλάδι του σκανδάλου «Fifagate».

Μετά από σχεδόν δύο μήνες ακοραματικής διαδικασίας, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, το πρώην στέλεχος του τηλεοπτικού ομίλου 21th Century Fox, Ερνάν Λόπες, κρίθηκε ένοχος για απάτη, «ξέπλυμα» και δωροδοκία σε στελέχη της FIFA και της Συνομοσπονδίας Νότιας Αμερικής (Conmebol), σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, που δόθηκε στην δημοσιότητα από την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η εταιρεία μάρκετινγκ της Αργεντινής, «Full Play», καταδικάσθηκε επίσης για τις ίδιες κατηγορίες, καθώς βρέθηκε ότι ήταν μια εταιρική οντότητα που διέφθειρε αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής και Καραϊβικής (Concacaf).

Επρόκειτο για την απόκτηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης του Copa Libertadores και των φιλικών και προκριματικών αναμετρήσεων, των εθνικών ομάδων της Αμερικής για διεθνείς διοργανώσεις.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, ο Αργεντινός επιχειρηματίας, Αλεχάντρο Μπουρθάκο, είχε καταθέσει ως μάρτυρας, αφού ομολόγησε την ενοχή του για συμμετοχή σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την FIFA το 2015, επί εποχής Σεπ Μπλάτερ.

Ο μάρτυρας, κατηγόρησε τον Λόπες και τον συνάδελφό του στην 21th Century Fox, Κάρλος Μαρτίνες, ότι είχαν πληρώσει από «30 έως 32 εκατομμύρια δολάρια» σε δωροδοκίες. Ωστόσο, ο Μαρτίνες αθωώθηκε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Μπρούκλιν.

«Η σημερινή ετυμηγορία ακούγεται σαν μια νίκη για την Δικαιοσύνη και τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου σε όλον τον κόσμο. Οι κατηγορούμενοι εξαπατήθηκαν από διεφθαρμένους ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους, ενεργώντας για τα δικά τους άπληστα συμφέροντα και όχι για το συμφέρον του αθλητισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Νέας Υόρκης, με δικαιοδοσία στο Μπρούκλιν, Μπρίον Πις.

Ο Λόπες, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε «40 χρόνια φυλάκιση και εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα», σύμφωνα με το δικαστήριο του Μπρούκλιν, ενώ η Full Play θα κληθεί να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο μάρτυρας κατηγορίας Μπουρθάκο, ισχυρίσθηκε στο δικαστήριο τον Ιανουάριο, ότι είχαν προϋπολογισθεί δωροδοκίες ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η αποκάλυψη του FIFAgate, το 2015, σταμάτησε τις πληρωμές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις