Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

Panama Papers: Πώς εμπλέκεται ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς – Οι “σκοτεινοί” ρόλοι της FIFA

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

H υπόθεση διαφθοράς της FIFA ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο, καθώς κάποιοι από αυτούς που εξετάζουν το σκάνδαλο, αλλά και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι βρίσκονται στη λίστα των ονομάτων του “Panama Papers”, με το δίκτυο των offshore εταιρειών.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων έφερε στο φως το θέμα με τα αμέτρητα έγγραφα της νομικής εταιρείας με έδρα τον Παναμά, Mossak Fonseca, που εξυπηρετούσε πελάτες, οι οποίοι είχαν υψηλά εισοδήματα να αποκρύψουν από μέρος των δραστηριοτήτων τους. Βέβαια, αρκετές από αυτές που καταγράφηκαν από το χώρο του ποδοσφαίρου δεν είναι παράνομες.

Οι διασυνδέσεις του επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας στη FIFA και πρόεδρου της Ατλέτικο Πενιαρόλ, Χουάν Πέντρο Νταμιάνι μπήκαν στο “μικροσκόπιο”. Η νομική του εταιρεία σχετίζεται με τουλάχιστον επτά offshore που συνδέονταν με τον άλλοτε αντιπρόεδρο τη FIFA, Εουχένιο Φιγκερέδο, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικάνικες Αρχές για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ινφαντίνο και Νταμιάνι (REUTERS)

Το γραφείο του συνδέεται και με άλλες εταιρείες που αποτελούσαν αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής του Νταμιάνι!
Επίσης, από τα 16 εμπλεκόμενα μέλη της FIFA στο σκάνδαλο, τέσσερα είχαν εξωχώριες εταιρείες, δουλειές της Mossak Fonseca. Ο Νταμιάνι διέψευσε ότι η εταιρεία του σχετίζεται επαγγελματικά με τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο σκάνδαλο της FIFA.

Οταν ο Νταμιάνι ρωτήθηκε από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων για τη σχέση του με τον Φιγκερέδο ενημέρωσε την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA ότι σχετίζεται το δικηγορικό του γραφείο με τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA. Παράλληλα, το νομικό γραφείο του Νταμιάνι ήταν μεσάζοντας σε εταιρεία του Ούγκο Τζίνκις και του γιου του Μαριάνο. Αμφότεροι, κατηγορούνται ότι με μίζες εκατομμυρίων δολαρίων απέκτησαν τηλεοπτικά δικαιώματα σε χώρες της Νότιας Αμερικής.

Τα αρχεία δεν δείχνουν παράνομες κινήσεις από πλευράς Νταμιάνι αλλά τα ευρήματα της πολυετούς έρευνας εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη γενική δραστηριότητά του και ήδη η επιτροπή δεοντολογίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας θα εξετάσει τη σχέση του με τον Φιγκερέδο…

Τα τρανταχτά ονόματα ποδοσφαιριστών

Τα έγγραφα της Mossack Fonseca περιλαμβάνουν και τα ονόματα περίπου 20 σταρ του ποδοσφαίρου, παίκτες της Μπαρτσελόνα, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Μέσι  και ο πατέρας του -που είναι και ατζέντης του- έχουν χρησιμοποιήσει offshore στην Μπελίζε και την Ουρουγούαη για να αποφύγουν φόρους, ενώ τα έγγραφα της Mossak Fonseca δείχνουν ότι είχαν και εταιρεία στον Παναμά, τη Mega Star Enterprises.

Ο Μισέλ Πλατινί δεν λείπει από την εν λόγω λίστα. Χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της  Mossak Fonseca για τη διαχείριση μιας offshore στον Παναμά. Αυτή στήθηκε το 2007, τη χρονιά που έγινε πρόεδρος της UEFA. Ο Πλατινί έχει υποστεί παύση καθηκόντων λόγω του σκανδάλου της FIFA,  ενώ ο δικηγόρος του σχολίασε ότι “όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, οι επενδύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία είναι γνωστά στις ελβετικές αρχές”.

Μεταξύ των παικτών που βρίσκονται στη λίστα είναι και ο Ιβάν Ζαμοράνο και ο Λεονάρντο Ουλόα της Λέστερ, αλλά και ο Βάλκε,  γενικός γραμματέας της FIFA από το 2007 μέχρι που κατηγορήθηκε για διαφθορά.

Τι αναφέρουν για Κοβάσεβιτς

Επίσης, ελέγχεται και η Ρεάλ Σοσιεδάδ που εντάχθηκε στο σκάνδαλο Panama Papers. O λόγος που ενεπλάκη έχει να κάνει με όσα εμφάνιζε ως πληρωμές των ξένων παικτών της. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς.

Το panamapapers.icij.org γράφει ότι ο Σέρβος άσος και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού κέρδιζε από την ισπανική ομάδα 2.000 δολάρια το μήνα, τη σεζόν 2006 – 2007, σύμφωνα με το ExtraConfidential.com. Στα έγγραφα της Mossak Fonseca ο Κοβάσεβις φαίνεται ότι είχε πληρωθεί με 1.400.000 δολάρια το χρόνο εκείνο το διάστημα…

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε