Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Έφυγε” ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

“Έφυγε” ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ σε ηλικία 89 ετών, από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο της Βαρκελόνης, στο οποίο εισήχθη ο Σάμαρανκ την Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ πέθανε την Τετάρτη στις 14:25 ώρα Ελλάδος από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE μετέδωσε την είδηση για το θάνατό του επικαλούμενο τον γιατρό του, τον Ραφαέλ Εστεμπάν Μουρ, σύμφωνα με τον οποίο ο Σάμαρανκ εισήχθη στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

“Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ” αναφέρει ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελόνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. 

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία. Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε “κυβέρνηση” της ΔΟΕ. Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ. 

Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα. 

Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν. Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εκλέχθηκε ο Βέλγος Ζακ Ρογκ. 

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.

Διαβάστε επίσης:

Στο νοσοκομείο σοβαρά ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε