Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ενας τελικός  που τους εκθέτει όλους… 

Ενας τελικός  που τους εκθέτει όλους… 

Η απόφαση να γίνει  ο τελικός του κυπέλλου μπάσκετ  με θεατές στις εξέδρες, μόνο μαθητές  από τις γύρω περιοχές, δεν μπορεί να ευχαριστεί κανέναν.

Είναι μια  «σοφή» απόφαση που δείχνει καθαρά πόσο βαθιά έχει κυλιστεί στο βούρκο του χουλιγκανισμού ο επαγγελματικός αθλητισμός. Παρά τις προσπάθειες του Γιώργου Βασιλακόπουλου, ισχυρού άντρα του ελληνικού μπάσκετ, το αδιέξοδο ήταν προφανές. Αν τα εισιτήρια έφταναν στις ΚΑΕ του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, η κατάληξη τους θα ήταν στη συνέχεια στα χέρια των οργανωμένων οπαδών. Απαραίτητη σημείωση: Ούτε όλοι οι οργανωμένοι οπαδοί ούτε όλοι οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών είναι θερμοκήπια που καλλιεργούν τη βία. Ο κανόνας όμως ισχύει. Είτε μέσα στο γήπεδο είτε έξω από αυτό “στήνονται” ραντεβού τρόμου και θανάτου. Οι οργανωμένοι οπαδοί ξυλοκοπιούνται πετροβολούνται και μαχαιρώνονται. 


Στοιχεία που  έχει στη διάθεση της η Ελληνική Αστυνομία, δείχνουν ότι αρκετές  φορές καταφτάνουν (μετακαλούνται) από το εξωτερικό “ειδικευόμενοι” χούλιγκανς για να ενισχύσουν τα… επιτελεία λίγο πριν τις μάχες. Ιταλοί και Αυστριακοί νεαροί, μέλη φασιστικών οργανώσεων έρχονται στην Ελλάδα για να οργανώσουν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα και να πάρουν μέρος στις μάχες.

Μετά από κάθε… σύρραξη αρχίζουν οι ανακοινώσεις των ΠΑΕ και ΚΑΕ που τα φορτώνουν όλα στην αστυνομία για να αποσίσουν τις δικές τους ευθύνες. Ασφαλώς είναι κατακριτέα η στάση της Αστυνομίας που αφήνει τους χούλιγκανς να “ολοκληρώσουν” το έργο τους και μετά έρχεται για να καταγράψει τις κάθε είδους ζημιές. Ωστόσο το πρόβλημα βρίσκεται στις σχέσεις που έχουν οι οργανωμένοι οπαδοί με τις διοικήσεις των επαγγελματικών ομάδων. Σχέσεις αναγνώρισης, εξυπηρέτησης και νομικής κάλυψης όταν οι δράστες οπαδοί οδηγούνται στον εισαγγελέα ή κάθονται στο εδώλιο. 

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος απευθυνόμενος στις διοικήσεις των  ΚΑΕ ήταν σαφής: Η διάθεση των  εισιτηρίων γίνεται μέσω των ΠΑΕ  και των ΚΑΕ και ξέρετε εσείς (σ.σ. οι διοικήσεις) που πηγαίνουν  τα εισιτήρια. Τους ξέρετε με τα μικρά  τους ονόματα. Γιατί να δίνετε τα εισιτήρια μέσω των οργανωμένων; Δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι σύνδεσμοι είναι κέντρα διακίνησης ναρκωτικών.

Αυτά είπε απευθυνόμενος  στους κ.κ Θανάση Γιαννακόπουλο  και Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

Το συμπέρασμα παραμένει. Οι διοικήσεις των ΠΑΕ και των  ΚΑΕ ξέρουν το πρόβλημα, ξέρουν που φυτρώνουν τα “άνθη του κακού” αλλά δεν προθυμοποιούνται να δόσουν λύσεις. Τουναντίον κάθε φορά που έχουμε επεισόδια εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να τινάξουν την ευθύνη από πάνω τους. 

Στο τέλος τιμωρούνται  με χρηματικό πρόστιμο και αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Το μόνο που θα μπορούσε να τους πονέσει είναι ο μηδενισμός και η αφαίρεση βαθμών.

Η πολιτεία ενεργώντας σαν Πόντιος Πιλάτος κατέφυγε στην εκ νέου απαγόρευση της μετακίνησης  οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. 

Η λύση αν και απαραίτητη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην ουσία θυμίζει την στρουθοκάμηλο που βάζει το κεφάλι της στην άμμο. 

Μόνο αν δοκιμάσει  να πλήξει τον σκληρό πυρήνα των  συμφερόντων κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ  μπορεί να προσδοκά ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Θα πρόκειται όμως για μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Από εκεί που τους χάριζε βεβαιωμένα χρέη και τους δώριζε δημόσια περιουσία να βρεθεί να τους καταδιώξει είναι πολύ μακρύς ο δρόμος… 

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε