Σάββατο, 1 Ιουν.
28oC Αθήνα

Formula1: Πρωτομαγιά, για… Σένα σε μισώ (ΦΩΤΟ – VIDEO)

ΦΩΤΟ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Έφυγε από κοντά μας την Πρωτομαγιά του 1994 και γέμισε θλίψη τον κόσμο του αθλητισμού. Πριν από 21 χρόνια, ο Βραζιλιάνος… ποιητής της Formula 1, Άιρτον Σένα σκορπούσε σοκ στην πίστα της Ίμολα

Η Πρωτομαγιά για τον αθλητισμό…είναι μια μαύρη ημέρα! Πριν από 21 χρόνια, στη στροφή Ταμπουρέλο της Ίμολα, κατά τη διάρκεια του Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, μια Williams FW 16, “έσκαγε” με 200 χλμ./ώρα στα προστατευτικά τοιχώματα και ένας από τους κορυφαίους οδηγούς όλων των εποχών, ο Άιρτον Σένα άφηνε την τελευταία του πνοή.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Στον έβδομο γύρο του αγώνα ο Σένα έχασε τον έλεγχο (το μονοθέσιο δεν έστριψε ποτε) και καρφώθηκε στον τοίχο της στροφής Ταμπουρέλο. Όλοι περίμεναν να τον δουν να κουνάει κάποιο μέλος του σώματός του. Μάταια. Αυτό δεν έγινε ούτε όταν μπήκαν οι τραυματιοφορείς για να τον ανασύρουν από τα συντρίμμια. Ο Σένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης και δύο ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Ο “μεγάλος” Bραζιλιάνος με τις τεράστιες οδηγικές ικανότητες, έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 34 ετών, έχοντας κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στη Formula 1. Ο τρόπος που χειριζόταν την φόρμουλα του ήταν ασυναγώνιστος και μάλιστα σε κάθε επιφάνεια οδοστρώματος.

Άξιο αναφοράς, πως το συγκεκριμένο Grand prix της Πρωτομαγιάς του 1994 είχε ξεκινήσει τραγικά, αφού μια ημέρα νωρίτερα -στα δοκιμαστικά- ο αυστριακός, Ρολάντ Ρατζενμπέργκερ, έχασε τη ζωή του, ρίχνοντας το μονοθέσιο του στις προστατευτικές μπαριέρες.

Στις 5 Μαίου στο Σάο Πάολο έγινε η κηδεία του με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ στις 15 Μαίου 1994, στο Μονακό, το πρώτο Γκραν Πρι μετά την απώλεια του Σένα, οι οδηγοί που συμμετείχαν τότε στο πρωτάθλημα, (Χάκινεν, Σουμάχερ, Μπέργκερ, Χιλ, Αλεζί, Φιτιπάλντι, Μπραντλ, Μορμπιντέλι, Μπλαντέλ, Μαρτίνι, Αλμπορέτο, Καταγιάμα, Κομά, Χέρμπερτ, Μπαρικέλο, Λέιτο, Μπερέτα, Γκασό, Πελμοντό, Λαμί, Μπράμπαμ, Πανί), συγκεντρώθηκαν στην εκκίνηση, ξεδίπλωσαν μια σημαία με το πρόσωπο του αδικοχαμένου βραζιλιάνου που έγραφε “adeus Ayrton”, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Είπαν για τον Σένα:

Νίκι Λάουντα: “Ήταν ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών”

Ρον Ντένις: “Ο Άιρτον Σένα ήταν απίστευτος οδηγός. Οι ικανότητές του και το κουράγιο του θ’ αποτελούν παρακαταθήκη για τους υπόλοιπους οδηγούς μετά απ’ αυτόν”

Ρούμπενς Μπαρικέλο: “Αφιερώνω την εμφάνισή μου (σ.σ. στην Ίμολα, το 1999, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση) στον Άιρτον Σένα. Εδώ είναι το μέρος που η ζωή μου άλλαξε”

Άλεν Προστ (1989): “Ο Άιρτον Σένα έχει ένα μικρό πρόβλημα. Νομίζει ότι είναι αθάνατος επειδή πιστεύει στον Θεό. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνος για τους άλλους οδηγούς”

Άλεν Προστ: “Είμαι υπερήφανος που τον αντιμετώπισα. Σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν ο μοναδικός οδηγός που σεβάστηκα. Στη μνήμη του Άιρτον δεν θα οδηγήσω ξανά μονοθέσιο της Formula 1”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε