Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιατί οι bookmakers δεν έχουν τις ίδιες αποδόσεις

Γιατί οι bookmakers δεν έχουν τις ίδιες αποδόσεις

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες για το αν μία στοιχηματική θα μπορέσει να ξεχωρίσει στην αγορά είναι δίχως αμφιβολία οι αποδόσεις της. Στόχος του κάθε bookmaker είναι να προσφέρει ένα κουπόνι στοιχήματος με τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις της αγοράς για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να τραβήξει την προσοχή των παικτών. Επειδή όμως κάθε στοιχηματική δεν είναι… φιλανθρωπικό ίδρυμα, δεν βάζει τίποτα πάνω από το προσωπικό της κέρδος. Ωστόσο, αυτό που καλείται να κάνει κάθε φορά είναι να βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο δικό της κέρδος και στις απαιτήσεις του παίκτη.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες απορίες που μπορεί να έχει κάποιος που ασχολείται συστηματικά με το στοίχημα είναι το για ποιο λόγο οι στοιχηματικές δεν προσφέρουν τις ίδιες αποδόσεις. Με μία γρήγορη επίσκεψη στις ιστοσελίδες των bookmakers μπορούμε πολύ εύκολα να παρατηρήσουμε τη διαφορετική διακύμανση των αποδόσεων στα ίδια παιχνίδια. Μάλιστα, σε περιπτώσεις όπου ένα παιχνίδι διεξάγεται ανάμεσα σε δύο σχεδόν ισοδύναμες ομάδες παρατηρούμε πως μία στοιχηματική μπορεί να δώσει φαβορί την ομάδα Α και μία άλλη την ομάδα Β. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Η απάντηση θα δοθεί σε αυτό το άρθρο.

Με ποιον τρόπο καθορίζονται τα σετ αποδόσεων

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του άρθρου θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως γνωρίζουμε την ουσία μίας απόδοσης. Οι αποδόσεις στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος να εκφράζουν οι bookmakers τις πιθανότητες. Οι αποδόσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Είναι οι πραγματικές αποδόσεις, οι πιθανότητες δηλαδή του να συμβεί κάτι στην πραγματικότητα. Μετά έχουμε και τις αποδόσεις των bookmakers. Αυτές ουσιαστικά είναι το ποσό που θα πληρώσει σε σένα η στοιχηματική για το στοίχημα που έχεις παίξει. Είναι γενικός κανόνας πως οι αποδόσεις των στοιχηματικών είναι πάντοτε χαμηλότερες από τις πραγματικές πιθανότητες. Αυτό συμβαίνει για δικό τους όφελος.

Πάμε να το δούμε και παραδειγματικά για να καταλάβουμε τι ακριβώς λέμε. Έστω ότι εσείς ποντάρετε στο στρίψιμο ενός νομίσματος. Οι πιθανότητες του να έρθει κορώνα ή γράμματα είναι 1/1 (50%). Εάν η στοιχηματική προσέφερε αυτή την απόδοση και εσείς ποντάρατε 100 ευρώ στο ένα σημείο και 100 στο άλλο τότε δεν θα είχατε κανένα κέρδος ούτε εσείς, ούτε φυσικά και οι bookmakers.

Αντίθετα, εάν μία στοιχηματική προσέφερε μία απόδοση στο 1.90 και για τις δύο πλευρές του νομίσματος, σας εγγυάται μεν μία επιστροφή ύψους 190 ευρώ ανεξαρτήτως του τι θα έρθει, αλλά εάν ποντάρετε ισόποσα και στα δυο ενδεχόμενα, θα είστε πιο κάτω από την αρχική σας κάβα. Αυτό για την στοιχηματική είναι ένα κέρδος της τάξης του 5%, δηλαδή 10 ευρώ. Κατά συνέπεια, οι στοιχηματικές πρέπει να βάζουν τις αποδόσεις τους χαμηλότερα από τις πραγματικές πιθανότητες.

Δεν είναι… φιλανθρωπικά ιδρύματα

Όπως είπαμε και παραπάνω οι στοιχηματικές δεν είναι ούτε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ούτε φιλόπτωχα ταμεία. Δεν βάζουν τίποτα πάνω από το προσωπικό τους κέρδος γιατί πολύ απλά εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε είναι ζήτημα χρόνου και το να φαλιρίσουν.

Ο πρώτος και μάλλον πιο εμφανής λόγος για τον οποίο οι bookmakers προσφέρουν διαφορετικές αποδόσεις είναι οι προμήθειες και οι φόροι. Κάθε bookmaker που υπάρχει στην αγορά έχει διαφορετική δομή κόστους, διαφορετικό ταμειακό υπόβαθρο και διαφορετικό στόχο στο κέρδος.

Έτσι, είναι λογικό ακόμα και οι κορυφαίες στοιχηματικές στον κόσμο, αυτές με τους περισσότερους πελάτες και τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, να έχουν ενδεχομένως υψηλότερες προμήθειες και φόρους σε σχέση με άλλες. Χρεώνοντας μία μεγαλύτερη προμήθεια ουσιαστικά μία στοιχηματική παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη σου.

Εκτός αυτού, ο ανταγωνισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διακύμανση των αποδόσεων. Τι πρέπει να κάνει ένας bookmaker για να φτάσει στην κορυφή και να γίνει ο καλύτερος; να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές του. Και ο χώρος του στοιχήματος και του τζόγου γενικότερα είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Κάθε στοιχηματική πασχίζει για την καλύτερη απόδοση και αυτό το αλισβερίσι ανταγωνισμού οδηγεί στη συνεχή διακύμανση των αποδόσεων.

Γιατί οι στοιχηματικές απευθύνονται σε παίκτες;

Για να μπορέσουν οι στοιχηματικές να καθορίσουν τις αποδόσεις έχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Πέραν των αναμενόμενων κριτηρίων που μπορεί να έχει ένας bookmaker, όπως είναι η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων/αθλητών, οι απουσίες, η βαθμολογία, οι νίκες κλπ υπάρχουν και άλλες παράμετροι.

Οι στοιχηματικές εξετάζουν και την κίνηση των παικτών για να δουν πως θα διαμορφώσουν την απόδοση μιας αγοράς. Εάν για παράδειγμα ανοίξουν μία αγορά με μία απόδοση η οποία κριθεί από τους παίκτες αρκετά δελεαστική, τότε αυτοί με τη σειρά τους θα αρχίσουν να «φορτώνουν» αυτή την αγορά καθώς θα το δουν σαν ευκαιρία.

Όσο περνάει η ώρα ο bookmaker θα αρχίσει να ρίχνει την απόδοση μέχρι να τη φτάσει στο σημείο που θέλει και θα έχει καταφέρει να αποκομήσει ένα αρκετά μεγάλο κέρδος από αυτή την τακτική. Οι απαντήσεις που αναζητούν οι καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες έρχονται από τους ίδιους τους πελάτες τους και αυτό είναι το σημαντικότερο κριτήριο για έναν bookmaker.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις