Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Η επίδραση των καιρικών συνθηκών στα αθλήματα και στο στοίχημα

Η επίδραση των καιρικών συνθηκών στα αθλήματα και στο στοίχημα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο είναι τόσο δημοφιλή τα σπορ στοιχηματικά; Οι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα είναι αναρίθμητοι και σίγουρα αυτό δεν εξαρτάται μονάχα από τη δυναμική των δύο ομάδων που κοντράρονται. Αυτό που αναφέρουν χαρακτηριστικά όλοι οι στοιχηματικοί οδηγοί που βρίσκονται στο διαδίκτυο είναι πως όσο πιο καλό είναι το διάβασμα στα προγνωστικά στοίχημα που θα κάνεις τόσο πιο πολλές είναι και οι πιθανότητες του να κερδίσεις. Αυτό κρύβει μεγάλο ποσοστό αλήθειας. Φυσικά, ο παράγοντας του απρόβλεπτου πάντα θα είναι στη γωνία και θα καραδοκεί. Σημασία όμως έχει το πως μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες του «κουβά» και να πηγαίνουμε συστηματικά «ταμείο».

Οι περισσότεροι στοιχηματικοί οδηγοί επικεντρώνονται στο να σου εξηγήσουν πως να διαβάζεις τις αποδόσεις, πως να επιλέγεις τα σωστά για εσένα πονταρίσματα, πως να μελετάς τα στατιστικά. Κάποιοι οδηγοί θα σου πουν ότι είναι πολύ σημαντικό φυσικά να μελετάς την αγωνιστική εικόνα των ομάδων, την προϊστορία του ζευγαριού στο οποίο θες να ρίξεις τα λεφτά σου, τη βαθμολογική τους θέση, τις απουσίες και τη φόρμα τους.

Σπάνια όμως θα βρεις κάποιο στοιχηματικό οδηγό που να σου λέει πως θα πρέπει να τσεκάρεις και τις καιρικές συνθήκες σε έναν αγώνα. Ναι καλά διάβασες! Ο καιρός πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας στην εξέλιξη μίας αναμέτρησης, ειδικά όταν αυτή διεξάγεται σε εξωτερικό αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον σημαντικό ίσως εξωγενή παράγοντα του στοιχήματος, τις καιρικές συνθήκες!

Παράγοντας: Κρύο

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση είναι οι καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές είναι σαν να βλέπουμε άλλο άθλημα όταν βρέχει έντονα κατά τη διάρκεια μίας αναμέτρησης ή εάν έχει χιονόπτωση.

Αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πως εάν οι καιρικές συνθήκες είναι χάλια μην περιμένετε να δείτε και το απόλυτο υπερθέαμα. Τι εννοούμε με αυτό; Εάν βρέχει έντονα ή έχει πάρα πολύ κρύο τότε οι πιθανότητες να σημειωθούν πολλά γκολ είναι λίγες. Αυτό αυτόματα μας οδηγεί ίσως και σε μία επιλογή under στα γκολ (1,5 ή 2,5) όσον αφορά τα συνολικά γκολ ενός αγώνα. Βέβαια, ένας κακός καιρός δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγικότητα των ομάδων.

Επηρεάζει φυσικά και τις αμυντικές λειτουργίες αυτών. Ένας αγωνιστικός χώρος ο οποίος είναι βαρύς και αρκετά βρεγμένος ίσως οδηγεί πολλές φορές σε αβίαστα λάθη εάν οι παίκτες δεν υπολογίσουν σωστά τα «γκελ» της μπάλας. Ένα τέτοιο τερέν μπορεί να οδηγήσει ενδεχομένως και σε περισσότερες από το συνηθισμένο κίτρινες ή κόκκινες κάρτες λόγω των τάκλιν σε κακό timing.

Ένας άλλος αρκετά ενδιαφέρων παράγοντας είναι η απόδοση των παικτών κάτω από ασυνήθιστες γι’ αυτούς καιρικές συνθήκες. Πάμε να το δούμε από μία διαφορετική οπτική. Το να χιονίζει σε μία αναμέτρηση ή το να έχει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες από μόνο του δεν λέει τίποτα. Γιατί αν χιονίζει στη Ρωσία, η πλειοψηφία των Ρώσων παικτών έχει συνηθίσει να αγωνίζεται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οπότε δεν θα επηρεάσει το παιχνίδι τους γιατί πολύ απλά έχουν το κρύο στο DNA τους. Το ίδιο ισχύει και για τη Σουηδία και το κρύο ή απ’ την ανάποδη για τις νότιες χώρες και τη ζέστη.

Δεν παίζει ρόλο από μόνες τους όμως οι καιρικές συνθήκες. Παίζει ρόλο το εάν ο παίκτης είναι συνηθισμένος σε αυτές. Οπότε εάν θέλετε να παίξετε έξυπνα μην επικεντρωθείτε σε τέτοια κλισέ. Παρατηρήστε που υπάρχουν ενδεχομένως καιρικές «ανωμαλίες». Ζέστη στη Ρωσία, χιόνι στην Ισπανία ή την Ελλάδα, βροχή στην Αλγερία, έντονη ηλιοφάνεια στη Μεγάλη Βρετανία. Οι θερμοκρασίες από μόνες τους δεν λένε τίποτα. Πολύ απλά γιατί οι 13 βαθμοί Κελσίου για παράδειγμα μπορεί να θεωρούνται ζέστη για τον Νορβηγό και κρύο για τον Αιγύπτιο.

Παράγοντας: Βροχή

Η βροχή μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε μία αναμέτρηση. Από μόνη της όμως δεν είναι τόσο σημαντική. Τι εννοούμε με αυτό; δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το που βρέχει, αλλά το εάν η περιοχή στην οποία βρέχει είναι συνηθισμένη σε αυτό το καιρικό φαινόμενο.

Μία έντονη βροχόπτωση δεν θα επηρεάσει μία αναμέτρηση στην Πρέμιερ Λιγκ. Πολύ απλά γιατί το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αρκετά συνηθισμένο στο Νησί. Επίσης, τα γήπεδα εκεί έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν αυτές τις καιρικές συνθήκες. Βέβαια αυτό ισχύει μόνο για τις πρώτες κατηγορίες.

Εάν όμως έχεις αποφασίσει να παίξεις στοίχημα για παράδειγμα στην League Two της Αγγλίας τότε μερικές σταγόνες βροχής αρκούν για να μετατρέψουν το τερέν αυτής της κατηγορίας σε «λασπομαχία». Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας λέει πως όσο πιο χαμηλά πηγαίνουμε στις κατηγορίες τόσο χειρότερες είναι και οι υποδομές.

Εκτός αυτού, μία αλλόκοτη καιρική συνθήκη μπορεί να επηρεάσει και παίκτες που αγωνίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις. Η ζωή ενός τερματοφύλακα σίγουρα γίνεται πιο δύσκολη όταν βρέχει καταρρακτωδώς και δεν έχει καλή οπτική. Ακόμα και ένας μέσος μπορεί να δυσκολευτεί αρκετά όταν θα χρειαστεί να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να μοιράσει τις πάσες που πρέπει στους συμπαίκτες του ή στο να ντριμπλάρει. Ένας βαρύς αγωνιστικός χώρος μπορεί να γίνει όμως ιδανικό πεδίο δράσης για τους δυνατούς σωματοδομικά παίκτες. Αυτοί μπορούν να ξεχωρίσουν σε τέτοια γήπεδα οπότε αποτελούν δυνητικά έναν άσσο στο μανίκι του παίκτη και ένα πλεονέκτημα του απέναντι ακόμα και στις καλύτερες στοιχηματικές ιστοσελίδες.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις