Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αρχίζει το «ραντεβού» των… παγωμένων σπορ στη «σκιά» του κορονοϊού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αρχίζει το «ραντεβού» των… παγωμένων σπορ στη «σκιά» του κορονοϊού
Reuters

Με την Τελετή Έναρξης τους ξεκινούν και επίσημα στο Πεκίνο οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (4 έως τις 20 Φεβρουαρίου) στη… σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Πεκίνο γράφει ιστορία, μιας και γίνεται η πρώτη πόλη που θα έχει διοργανώσει τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική πρωτεύουσα ήταν η «οικοδέσποινα» των Θερινών Ολυμπιακών του 2008, ενώ η Ασία παραμένει το «επίκεντρο» του παγκόσμιου αθλητισμού, καθώς στην επικράτειά της διεξήχθησαν το 2018 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και πριν από σχεδόν έξι μήνες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου -με τη φάση των ομίλων στα μικτά διπλά του κέρλινγκ- με την Τελετή Έναρξης να είναι προγραμματισμένη για σήμερα (4/2), δύο ημέρες αργότερα, και την διοργάνωση να ολοκληρώνεται στις 20/2.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 είναι η πρώτη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε προγραμματισμένες ημερομηνίες από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, αλλά θα γίνει μέσα σε συνθήκες «φούσκας», φυσικά χωρίς την παρουσία ξένων θεατών και με περιορισμένο τον αριθμό των ντόπιων, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι εγκαταστάσεις της διοργάνωσης χωρίζονται σε τρεις ζώνες (ή συμπλέγματα), καθώς βρίσκονται στο Πεκίνο, τη Γιανκίνγκ και τη Ζανγκτζιάκου, ενώ σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο και οι 13οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες (4-13/3).

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα διεξαχθούν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, για την καταπολέμηση του οποίου οι κινεζικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» κατά της COVID-19. Γι’ αυτό το λόγο η διοργάνωση θα διεξαχθεί μέσα σε μια «φούσκα», με τους αθλητές να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ για τον κορονοϊο και να επιτρέπεται μόνο να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις των Αγώνων. Εάν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει όλοι οι αθλητές να υποβληθούν σε καραντίνα για 21 ημέρες από την άφιξή τους. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι κάθε περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρέωση εμβολιασμού θα εξετάζεται ξεχωριστά και σύμφωνα με ιατρικούς λόγους. Στο μεταξύ, η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει ότι μόνο Κινέζοι θεατές θα επιτρέπεται να παρακολουθήσουν στους Αγώνες, ωστόσο, εν μέσω της αύξησης κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», δεν διατέθηκαν προς πώληση εισιτήρια στο γενικό κοινό. Αντίθετα, έγινε γνωστό ότι επιλεγμένοι αριθμοί θεατών θα μπαίνουν στις εγκαταστάσεις μόνο με πρόσκληση.

Πάντως, ο κορονοϊός έχει ήδη… επηρεάσει τις συμμετοχές τη διοργάνωση, καθώς, εκτός από περιπτώσεις αθλητών που νόσησαν και έχασαν την ευκαιρία να μετάσχουν στο κορυφαίο «ραντεβού» των χειμερινών σπορ, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτών Ολυμπιακών οι παίκτες του NHL. Το αμερικανό επαγγελματικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου ανακοίνωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι δεν θα στείλει τους παίκτες του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, καθώς η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού από την «Όμικρον» είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή πολλών αναμετρήσεων και την… αναστάτωση του αγωνιστικού προγράμματος του NHL.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Στους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, καθώς πέντε αθλητές και αθλητριες θα εκπροσωπήσουν τα «γαλανόλευκα» στην Κίνα. Οι Ιωάννης Αντωνίου και Μαρία Ελένη Τσιόβολου θα μετάσχουν στο αλπικό σκι, ενώ οι Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου και Νεφέλη Τίτα θα λάβουν μέρος στο σκι δρόμων αντοχής. Στους Αγώνες του Φεβρουαρίου αναμένεται να λάβουν συνολικά περίπου 2.900 αθλητές και αθλήτριες από 91 χώρες που θα διαγωνιστούν σε 15 αθλήματα, ενώ δύο χώρες θα κάνουν στο Πεκίνο… ντεμπούτο σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς και συγκεκριμένα η Αϊτή και η Σαουδική Αραβία.

 

Από αυτά τα 15, τα επτά είναι αθλήματα χιονιού (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Δρόμων Αντοχής, Ελεύθερο Σκι, Βόρειο Σύνθετο, Άλμα με σκι, Χιονοσανίδα), τα πέντε είναι αθλήματα πάγου (Πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Πατινάζ ταχύτητας, Καλλιτεχνικό πατινάζ, Χόκεϊ επί πάγου, Κέρλινγκ) και τα τρία είναι αθλήματα ολίσθησης (Μπόμπσλεϊ, Λουτζ, Σκέλετον). Συνολικά θα διεξαχθούν 109 αγωνίσματα μεταλλίων, με αποτέλεσμα οι Αγώνες του Πεκίνου να είναι οι δεύτεροι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στην Ιστορία, στους οποίους θα απονεμηθούν περισσότερα από 100 χρυσά, μετά τα 102 στην Πιονγκτσάνγκ.

Στο αγωνιστικό πρόγραμμα των 24ων Χειμερινών συμπεριλαμβάνονται επτά νέα αγωνίσματα: μονοθέσιο μπόμπσλεϊ γυναικών, Big Air ανδρών και γυναικών στο ελεύθερο σκι, μικτό ομαδικό στο Snowboard Cross, μικτό ομαδικό στο Aerials του ελεύθερου σκι, μικτό ομαδικό στο άλμα με σκι και μικτή σκυταλοδρομία στο πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα. Στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να μετάσχουν 735 αθλητές σε 78 αγωνίσματα.

Οι απουσίες από τη διοργάνωση και η “σκιά” της Σουάι Πενγκ

Στα αξιοσημείωτα των Αγώνων του Πεκίνου συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι θα διεξαχθούν χωρίς… οργανωμένη ρωσική ομάδα, καθώς η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, για παράβαση των κανόνων κατά του ντόπινγκ,

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε συμβεί και στους Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ, ωστόσο τότε επετράπη η συμμετοχή σε Ρώσους αθλητές, εφόσον πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπό την ονομασία «Ολυμπιακοί αθλητές της Ρωσίας». Φέτος η ρωσική ομάδα θα αγωνίζεται με τα αρχικά “ROC”, τα οποία προέρχονται από την ονομασία «Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή».

Κάποιες χώρες έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς του Πεκίνου, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα στείλουν αθλητές τους για να μετάσχουν στη διοργάνωση, ωστόσο δεν θα παραστούν υπουργοί η επίσημα στελέχη. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι οι Αγώνες αυτοί γίνονται στη… σκιά της υπόθεσης της Σουάι Πενγκ. Άλλωστε, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν πρόκειται να στείλουν διπλωματικούς εκπροσώπους, μετά την.. εξαφάνιση – εμφάνιση της Κινέζας τενίστριας, λόγω της καταγγελίας της για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γκαολί Ζανγκ.

Πληροφορίες ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις