Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Το Athens Gay Pride έχει χρώματα, χορό και… Ελένη Λουκά – Παρούσα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Το Athens Gay Pride έχει χρώματα, χορό και… Ελένη Λουκά – Παρούσα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Αγκαλιές, φιλιά, χρώματα, λουλούδια και αρκετός χορός! Οπως καθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Athens Pride, φόρεσε τα… (πολυ)χρωματιστά του.

Το 12ο στην σειρά Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας, φέτος με το σύνθημα, «ΓΥΝΑΙΚΑ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ / ΑΝΔΡΑΣ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ», στηρίζει και συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα και μιλά για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου. Διεκδικεί ακόμη τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις.

Παρόντες ήταν και φέτος μια σειρά βουλευτών και πολιτικών, όπως ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αλλά και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Ενα μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας και κατά της ομοφοβίας στάλθηκε για ακόμη μια φορά απο χιλιάδες άτομα που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας. Μια μεγάλη αγκαλιά που τους χώρεσε όλους (και φέτος).

Όλους. Ακόμα και την Ελένη Λουκά, που βρέθηκε στο χώρο του φεστιβάλ όχι για να υποστηρίξει την διοργάνωση, αλλά για να την καταγγείλει με μια εικόνα της Παναγίας ανά χείρας.

 

Φετινό θέμα και βασική διεκδίκηση του Φεστιβάλ είναι τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. “Η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κα.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πως αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο. Αυτό εάν και εφόσον το άτομο επιθυμεί να καταγράφεται επίσημα ως άρρεν ή θήλυ ή ως άλλο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της φετινής γιορτής.

“Η κατάληξη και η αρχή του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού ενός cis ή τρανς ατόμου μπορεί να είναι το «είμαι», όμως η επεξεργασία του σίγουρα περιλαμβάνει και το «γίνομαι». Γεννηθήκαμε με μια ανατομία και μόνο, κι ότι «είμαστε», «γίναμε» με τον cis ή με τον τρανς τρόπο. Δεδομένο το ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που ακόμα δεν έχει θεσπίσει νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, η κύρια διεκδίκηση της τρανς κοινότητας έγκειται ακριβώς στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Να μην καταγραφόμαστε στα επίσημα έγγραφα ως το φύλο που μας αποδόθηκε κατά τη γέννηση, αλλά ως αυτό με το οποίο ταυτιζόμαστε, μοιάζουμε, νιώθουμε, γίναμε, είμαστε”, τονίζεται στην ιδια ανακοίνωση.

Κάλεσμα για συμμετοχή στο φεστιβάλ Athens Pride απευθύνει η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Έκφρασης φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλωμάτες από τις εν Ελλάδι πρεσβείες της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Χιλής, της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασίλειου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα στηρίξουν για ακόμη μια χρονιά το Athens Pride και την παρέλαση,λαμβάνοντας μέρος στην ολοήμερη εκδήλωση .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε