Ελλάδα

Αλλαγή ώρας 2025: Τα ξημερώματα γυρνάμε τα ρολόγια μας 1 ώρα πίσω – Μπαίνει και επίσημα η χειμερινή περίοδος

Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (26.10.2025), οι δείκτες των ρολογιών θα δείχνουν 03:00

Απόψε το βράδυ, κάποιοι θα κοιμηθούν μια ώρα παραπάνω, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής, 26 Οκτωβρίου 2025 πραγματοποιείται η αλλαγή της ώρας με τους δείκτες των ρολογιών να γυρνούν μια ώρα πίσω.

Έτσι στην καθιερωμένη αλλαγή της ώρας την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 04:00 τα ξημερώματα οι δείκτες θα δείχνουν 03:00, με την ημέρα όμως πλέον να μας φαίνεται ακόμη πιο μικρή, κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Γιατί γίνεται Κυριακή η αλλαγή της ώρας

Η αλλαγή ώρας επιλέγεται να εφαρμόζεται πάντα Κυριακή, ώστε να περιορίζονται οι ανατροπές στην καθημερινότητα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η αλλαγή επηρεάζει τον βιολογικό ρυθμό και προκαλεί προσωρινή σύγχυση στον οργανισμό, γι’ αυτό και θεωρείται πιο εύκολο να προσαρμοστούμε όταν δεν υπάρχουν έντονες επαγγελματικές ή σχολικές υποχρεώσεις.

Όσον αφορά το μέτρο για την αλλαγή της ώρας, αυτό ελήφθη τη δεκαετία του ’70, αμέσως μετά την ενεργειακή κρίση του 1973. Στόχος ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η αξιοποίηση του φυσικού φωτός μείωνε την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό. Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακολούθησε την ίδια πρακτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά το τέλος της αλλαγής της ώρας από το 2018, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνουν τον τερματισμό της πρακτικής, όμως χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια εφαρμογή σχετικά με το αμφιλεγόμενο αυτό ζήτημα.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Όσα ρολόγια είναι συνδεδεμένα στο ίντερνετ, πχ σε κινητά, τάμπλετ κτλ, θα κάνουν τη διαδικασία αυτόματα, όμως δώστε προσοχή, να γυρίσετε όσα ρολόγια χρειάζονται χειροκίνητη αλλαγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αποσωληνώθηκε η 40χρονη που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύντροφό της στο Κορωπί – Χτυπημένο και το 4χρονο παιδί τους
Το παιδί παραμένει σε κατάσταση σοκ και φέρει εκδορές, με τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπήκε στη μέση για να προστατέψει τη μητέρα του
Ζευγάρι
6