Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ασταμάτητα τα ελληνικά μαχητικά Rafale – Μπαράζ ασκήσεων για ετοιμότητα στο Αιγαίο

Ασταμάτητα τα ελληνικά μαχητικά Rafale – Μπαράζ ασκήσεων για ετοιμότητα στο Αιγαίο

Πέρασαν δύο χρόνια από τη μέρα που προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας τα πρώτα Rafale και εξακολουθεί να επικρατεί ο απόλυτος «πυρετός».

Με 18 πανίσχυρες «ριπές» στο οπλοστάσιο της, η πιο ισχυρή πλέον Πολεμική Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας κινείται σε ρυθμούς «after burning», γράφοντας εκατοντάδες ώρες πτήσης, εκπαιδεύοντας μάλιστα νέους ιπτάμενους, οι οποίοι μυούνται στα μυστικά των γαλλικών υπερόπλων Rafale.

Με εμπειρία τριών και πλέον ετών, οι πρώτοι ιπτάμενοι των Rafale, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στο «λίκνο» των γαλλικών μαχητικών μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στο «νέο αίμα» πιλότων που μετακινήθηκαν στην Τανάγρα και στα Rafale από άλλους τύπους μαχητικών, ενώ δεν αργεί η ημέρα όπου στην 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» θα περνούν νέοι ιπτάμενοι απευθείας από τα καινούργια εκπαιδευτικά M-346.

Το γεγονός ότι η Μοίρα ήδη διαθέτει 18 μαχητικά και έως τα τέλη του 2024 θα προστεθούν ακόμη 6 για να φτάσουν στο συνολικό αριθμό των 24 μαχητικών, πολλαπλασιάζει τις ανάγκες τόσο για ιπτάμενους όσο και για τεχνικούς εδάφους, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν την «καρδιά» της 332. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να μετακινηθούν στην Τανάγρα τεχνικοί από τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών αλλά και ΕΠΟΠ, ώστε να καλύψουν τα κενά.

Και μπορεί όσα έχουν γίνει στην Τανάγρα, στα υπόστεγα της 332 Μοίρας αλλά και στον αέρα, να μεταφράζονται σε ένα μικρό αεροπορικό «θαύμα», όμως τους επόμενους μήνες οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα «γεράκια» είναι μεγάλες. Πλήρως επιχειρησιακή πλέον η Μοίρα πέρα από την καθημερινή εκπαίδευση συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες που σχεδιάζει και εκτελεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Σε περίπου ένα μήνα, όπως ήδη έχει αποκαλύψει πρώτο το Onalert.gr, ελληνικά Rafale για πρώτη φορά από τότε που αποκτήθηκαν θα εγκαταλείψουν τη Βάση τους και το γνώριμο FIR και θα επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν.

Η συμμετοχή στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Volfa 2024» αποτελεί την πρώτη μεγάλη άσκηση εκτός Ελλάδας στην οποία θα συμμετέχουν οι «ριπές». Πρόκειται για άσκηση Invitex-Livex, η οποία διοργανώνεται από την Armee De l’Air και θα έχει ως επίκεντρο την Αεροπορική Βάση 118 Mont de Marsan, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η άσκηση «VOLFA» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και περιλαμβάνει προετοιμασία μάχης με σενάρια υψηλής δυσκολίας και συμμετοχή του συνόλου των αεροπορικών μέσων της γαλλικής Αεροπορίας αλλά και αεροσκαφών από συμμαχικές χώρες.

Σχεδόν δεν θα έχουν προλάβει τα Rafale να επιστρέψουν από τη Γαλλία και τη «VOLFA» και η Μοίρα θα αρχίσει να προετοιμάζεται για το μεγαλύτερο αεροπορικό event της Πολεμικής Αεροπορίας, την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», η οποία προσδιορίζεται στα μέσα Απριλίου. Άλλωστε η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» ήταν η πρώτη μεγάλη συμμαχική εκπαιδευτική δραστηριότητα, στην οποία έλαβαν μέρος τα ελληνικά Rafale και παρά το γεγονός ότι είχαν προσγειωθεί στην Τανάγρα μόλις 15 μήνες νωρίτερα, κατέδειξαν γιατί από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίστηκαν ως «game changer».

Ως τότε πάντως και ανάλογα με την απόφαση του ΓΕΑ και του ΑΤΑ, τα Rafale ενδέχεται να έχουν πραγματοποιήσει και την πρώτη τους υπηρεσία Readiness στο Αιγαίο. Όπως έχει ήδη αναφέρει το Onalert.gr, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Αεροπορικού Επιτελείου με τους ιπτάμενους και τεχνικούς να εκπαιδεύονται προκειμένου να αναλάβουν και αυτή την αποστολή. Ήδη πάντως, η 332 Πολεμική Μοίρα συμμετέχει με μαχητικά Rafale στη δύναμη «Δ», την επίλεκτη Διακλαδική Δύναμη άμεσης ετοιμότητας.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις