Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Άτυπη αναπαράσταση Καρακούκη για ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας – «Στα μικρά παιδιά δεν αφήνει σημάδια»

Ξανά στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, το οποίο δικάζει την υπόθεση των θανάτων των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας, με κατηγορούμενη τη μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου, ανέβηκε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης.

Ο μάρτυρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου προχώρησε σε μία άτυπη αναπαράσταση για το πώς θα μπορούσε να αναπαρασταθεί η ασφυξία, προσπαθώντας να κλείσει τις αεροφόρους οδούς.

«Όταν βάλω το χέρι κάτω από μαλακά μόρια γίνονται πολύ εύκολα τα σημάδια. Βάζω τα χέρια χαμηλά για να κλείσω αεροφόρους οδούς. Η παλάμη ακουμπά σε στόμα σαγόνι και τα δάχτυλα ακουμπά τη μύτη. Είναι μοιραίο για να πετύχω ασφυξία να φτάσουν τα χέρια μέχρι επάνω» τόνισε ο μάρτυρας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Αλέξη Κούγια με τον συνήγορο υπεράσπισης να του λέει πως όπως έδειξε, δεν έκλεισε το στόμα και τη μύτη και τον μάρτυρα να επιμένει πως έκλεισε.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της έδρας, για το εάν η πίεση μπορεί να αφήσει σημάδι γύρω από τη μύτη, ο μάρτυρας τόνισε ότι «στα μικρά παιδιά επειδή δεν αντιδρούν, δεν αφήνουν σημάδια σύμφωνα με τη βιβλιογραφία».

Ο κ. Καρακούκης απέκλεισε τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας να έχουν προκληθεί από την μάσκα, καθώς επανέλαβε πως είναι από σιλικόνη.

Μάρτυρας: Μετά τον θάνατο δεν μπορούν να γίνουν αυτές οι κακώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι πάνε να σώσουν τον ασθενή, δεν μπορεί να θυμούνται μετά από τόσα χρόνια.

Εισαγγελέας: Είναι 3,5 ετών η Μαλένα, δεν είναι μωρό, δεν θα αντιδρούσε;

Μάρτυρας: Στα παιδιά μπορεί να μην υπάρχει κάκωση γιατί δεν αντιδρούν.

Εισαγγελέας: Αν κρατούσε τα χεράκια του σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει την αντίδραση;

Μάρτυρας: Δεν αντιδρά, το λέει και η βιβλιογραφία. Δεν θα προσπαθούσε σιγά σιγά, τα χέρια παραλύουν.

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο ιατροδικαστής, Νίκος Καλόγρηας, ο οποίος μαζί με τον κ. Καρακούκη εκπόνησε το ιατροδικαστικό πόρισμα για την υπόθεση.

«Αν τα πάρεις ένα – ένα τα ευρήματα μπορεί να έχεις αμφιβολίες, αλλά όταν έχεις επτά μαζί οδηγούν κάπου. Δεν μπορεί το κάθε εύρημα να προκαλείται από κάτι άλλο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να συνδυάζει αυτά τα ευρήματα», επανέλαβε ο μάρτυρας, εξηγώντας πως ο θάνατος της Μαλένας είναι ασφυκτικός.

Ο μάρτυρας, μάλιστα, εμφανίστηκε πιο ήπιος από την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του, με τη συνάδελφο του ιατροδικαστή, Χριστίνα Τσάκωνα, εξηγώντας πως πρόκειται για μία δύσκολη διάγνωση.

«Είναι μια διάγνωση δύσκολη, χωρίς ευρήματα συχνά. Υπάρχει διάγνωση ασφυξίας συχνά χωρίς ευρήματα, εδώ είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ευρήματα. Δεν είναι ότι η Τσάκωνα έκανε ακραίο λάθος, δεν είναι εύκολη η διάγνωση. Δεν είναι δίκη ιατροδικαστών, δικάζουμε το θάνατο δύο παιδιών» τόνισε ο μάρτυρας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα με τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, ο οποίος εκπόνησε πραγματογνωμοσύνη για τον θάνατο της Μαλένας μετά από μήνυση των γονιών της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Καλοκαίρι» έως τη Μεγάλη Τετάρτη, «φθινόπωρο» έως το Μεγάλο Σάββατο με βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
Έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από το βράδυ της ίδιας ημέρας και έως το Μεγάλο Σάββατο θα χαλάσει - Ανεβαίνει ο υδράργυρος την Κυριακή του Πάσχα
Πάσχα
Η Ιωάννα Τούνη απαντά για τη σύλληψή της με δάκρυα στα μάτια: «Διασύρθηκα για 9 χρόνια και οδηγήθηκα στο τμήμα επειδή μίλησα»
Με ένα επτάλεπτο βίντεο στο Instagram, περιέγραψε τη νέα περιπέτεια που βίωσε λίγα 24ωρα μετά την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων για το revenge porn βίντεό της
Ιωάννα τούνη 10
Δίκη για τα Τέμπη: Στις 27 Απριλίου η επόμενη συνεδρίαση – Καταγγελίες για αλλοίωση στοιχείων και φόβοι για καθυστερήσεις
Το Ελληνικό Δημόσιο στέκεται απέναντι στους 36 κατηγορούμενους - Υπό δρακόντεια μέτρα και αναφορές για νέα αποκαλυπτικά στοιχεία συνεχίστηκε η διαδικασία
Δίκη για Τέμπη