Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δήμαρχος Ορεστιάδας στο newsit.gr: “2.900 πρόσφυγες σε 25 μέρες”! [vid]

πρόσφυγες
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

“Μέχρι τις 25 Απριλίου έχουν καταγραφεί 2.900 πρόσφυγες, ένας αριθμός που δείχνει ότι η διέλευση είναι μεγαλύτερη και από τα νησιά για το μήνα Απρίλιο”. αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μαυρίδης.

“Μετά από τις τελευταίες εβδομάδες που είχαμε αύξηση στις ροές, τις τελευταίες τρεις μέρες υπήρξε σημαντική μείωση. Αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, που ανάλογα με τις συνθήκες της φύλαξης των τουρκικών συνόρων θα προβούν και στις επόμενες ενέργειες για να διεισδύσουν στην χώρα”, συμπληρώνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Μιλώντας στο newsit.gr για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην περιοχή, αναφέρει: “Υπάρχει μια πληρότητα στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) και στην υπηρεσία ταυτοποίησης και ασύλου, με έναν αριθμό πάνω από 50% από την κανονική πληρότητα και χωρητικότητα.

Το αίτημά μας είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των υπαλλήλων στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται γρηγορότερα οι διαδικασίες για την χορήγηση ασύλου ή την απόρριψη του αιτήματος και ενίσχυση με αστυνομικές δυνάμεις, όπως και η έλευση της frontex στο επιχειρησιακό κομμάτι“.

Οι πρόσφυγες και οι δομές φιλοξενίας

Όσον αφορά στις υποδομές στα κέντρα φιλοξενίας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας τονίζει: “Όταν υπάρχει αριθμός ατόμων πέρα από την δυναμικότητα που μπορεί να φιλοξενήσουν, αυτό οδηγεί σε κακές συνθήκες διαβίωσης. Τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες – μετανάστες, όσο και για τους εργαζόμενους, είτε είναι αστυνομικοί, είτε διοικητικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου.

Καθημερινά έχουμε λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό γίνεται λόγω του δικαιώματος που έχουν νομοθετικά αυτοί οι άνθρωποι, για την ελεύθερη κίνησή τους μέσα στην ελληνική επικράτεια, αφού έχουν πάρει το χαρτί από την αρμόδια υπηρεσία.

Από την πλευρά μας δεν έχουμε αρμοδιότητα γιατί δεν προβλέπεται στην Θράκη να δημιουργηθεί κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας, επομένως υπάρχουν μόνο οι δυο κλειστές υποδομές, οι οποίες είναι αρμοδιότητα των δυο υπουργείων. Το ένα είναι της δημόσιας τάξης και το άλλο της μεταναστευτικής πολιτικής”.

Ακούστε όλα όσα είπε ο δήμαρχος Ορεστιάδας στο newsit.gr για τους πρόσφυγες και τις αυξανόμενες εισροές

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις