Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εισαγγελέας εναντίον υπουργών γιά το Βατοπέδι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

O πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης τόνισε στην…

εξεταστική επιτροπή πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, για να μην παραβιαστεί το Σύνταγμα και ανέφερε πως από τα στοιχεία προέκυπταν ποινικές ευθύνες για στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Μετά από 25 και παραπάνω χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο, οδηγήθηκα εξ ανάγκης στην παραίτηση, για να μην παραβιάσουμε το Σύνταγμα και τον ισχύοντα νόμο» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης, ο οποίος επέλεξε την έξοδο από τον εισαγγελικό κλάδο, διακρίνοντας πρόθεση εκ μέρους του προϊσταμένου του Κυριάκου Καρούτσου, αλλά και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, να οδηγήσουν την υπόθεση σε παραγραφή, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

 

Ο κ. Κολιούσης διευκρίνισε στην Επιτροπή της Βουλής, πως ο κ. Σανιδάς, έδωσε παραγγελία στον ίδιον και την αντεισαγγελέα Ελένη Σωτηροπούλου να διερευνήσουν την υπόθεση παραχώρησης δημοσίων γαιών στη Μονή Βατοπεδίου, ανασύροντάς την από το αρχείο, όπου είχε τεθεί δύο φορές. Ωστόσο, ήδη στο σχετικό έγγραφο έκανε λόγο για «παραπλανηθέντες υπουργούς», ενώ απέκρυψε και από τους δύο αντεισαγγελείς, την ύπαρξη της δικαστικής απόφασης στο Πρωτοδικείο Ροδόπης που δικαίωνε το Δημόσιο, την ίδια ώρα που το Δημόσιο και η Μονή παραιτούνταν από την έκδοσή της.

 

Όταν οι κ. Καρούτσος και Σανιδάς ενημερώθηκαν για τις προθέσεις των δύο αντεισαγγελέων, να διαβιβάσουν στη Βουλή πόρισμα με το οποίο θα ανιχνεύονταν ευθύνες πολιτικών προσώπων, επανήλθαν με νέα παραγγελία, για νέο κύκλο ανακρίσεων και με την εισαγωγή ενός τρίτου προσώπου, χωρίς ανανέωση του χρονοδιαγράμματος διεκπεραίωσης της έρευνας. Αυτό κατά τον μάρτυρα, εγκυμονούσε τον κίνδυνο παραγραφής, είτε με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος, είτε με το κλείσιμο της Βουλής.

 

Κατά τον κ. Κολιούση, από τα στοιχεία που είχε, προέκυπταν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για τους κ. Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα και ενδεχομένως για τον Σάββα Τσιτουρίδη, τις οποίες έπρεπε να διερευνήσει η Βουλή, στην οποία και θα έπρεπε να διαβιβαστεί το σχετικό πόρισμα.

Ο κ. Κολιούσης, τόνισε ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος διαβεβαίωνε την κοινωνία της Ξάνθης πως «όσο είμαι εγώ υπουργός, χωρίς αμετάκλητη δικαστική απόφαση που να υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να παραχωρήσει τις εκτάσεις στη Μονή, ουδέποτε η κυβέρνηση αυτή θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του Δημοσίου», αλλά την ίδια στιγμή, «ο κ. Δούκας υπέγραφε αυτό που ο κ. Παυλόπουλος έλεγε ότι δεν υπογράφει», ενώ «υπήρχε και μια εντολή προς τον γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλιφακιώτη, από πρόσωπο ιεραρχικά ανώτερό του, που του ζητούσε την παραχώρηση ή ανταλλαγή εκτάσεων με την Μονή Βατοπεδίου, με την διευκρίνιση πως «υπάρχει πολιτική βούληση». Τα έθεσα υπόψη του κ. Σανιδά. Του είπα ότι «εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε στη θέση σας ότι είναι παραπλανημένα τα πολιτικά πρόσωπα» για αυτούς και για αυτούς τους λόγους…».

 

Από 29 Απριλίου τα πολιτικά πρόσωπα

 

Στο μεταξύ, ορίστηκε ο πρώτος κύκλος εξέτασης πολιτικών προσώπων, αρχής γενομένης την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 29 Απριλίου θα εξεταστούν οι κ. Δρυς, Φωτιάδης και Δούκας, στις 3 Μαΐου οι κ. Κοντός, Τσιτουρίδης, Μπασιάκος και στις 4 Μαΐου οι κ. Βουλγαράκης, Μπέζας και Αλογοσκούφης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε