Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκκλησία της Κρήτης: Κάθετα αντίθετη με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» της Ελλάδας

Εκκλησία της Κρήτης: Κάθετα αντίθετη με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» της Ελλάδας

Κάθετα αντίθετη με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» της Ελλάδος δηλώνει η Εκκλησία της Κρήτης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος Κρήτης μετά από τη μαραθώνια σημερινή (10.11.18) συνεδρίασή της.

Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασής της με αντικείμενο την «ιερή συμφωνία», συζήτησε εκτενώς τα φλέγοντα θέματα που έχουν ανακύψει. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η προτεινόμενη αναθεώρηση άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, η μισθοδοσία του κλήρου, αλλά και η εκκλησιαστική περιουσία.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι Ιεράρχες καθώς όπως σημειώνουν δεν είχαν καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση για την «ιερή συμφωνία» .

“Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης δηλώνει ὅτι οὐδεμία ἐπίσημη ἤ ἀνεπίσημη ἐνημέρωση εἶχε γιά ὅσα ἀνακοινώθηκαν σχετικά μέ τά παραπάνω καί ἐκφράζει τή δυσαρέσκεια καί τήν ἔντονη διαμαρτυρία Της πρός τήν Ἑλληνική Πολιτεία”

«Σέ κάθε περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαφωνεῖ μέ τήν προτεινόμενη προσθήκη τῆς φράσης «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στό 3ο ἄρθρο τοῦ Συντάγματος», αναφέρει συγκεκριμένα το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδους.

Παράλληλα, οι Ιεράρχες σημειώνουν ότι θεωρούν «απαράδεκτη την αναθεώρηση του άρθρου 21 το οποίο αναφέρεται και προστατεύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» ενώ την ίδια ώρα αναφέρει πως «η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3, δεν κατονομάζει ρητά τη δικαιοδοσιακή ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, ότι είναι δηλαδή Ημιαυτόνομη Εκκλησία υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι διοικείται με το δικό Της Καταστατικό Χάρτη».

Διαβάστε περισσότερα στο dogma

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις