Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Εξάρχεια: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής των έργων για το μετρό

Εξάρχεια: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής των έργων για το μετρό
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Δεν έκανε δεκτό το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το αίτημα των 50 κατοίκων των Εξαρχείων με το οποίο ζητούσαν να ανασταλούν τα έργα κατασκευής του σταθμού του Μετρό στην πλατεία της περιοχής τους, λόγω ανεπανόρθωτης βλάβης που τους προκαλείται.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να ανασταλούν τα έργα κατασκευής του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, κάνοντας αναφορά και στο φλέγον ζήτημα των τελευταίων ημερών που αφορά στην κοπή των δέντρων.

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση αυτού του είδους», αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις που επικαλούνται οι 50 κάτοικοι αμβλύνονται σημαντικά με τις ειδικές ρήτρες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  1. τη μέριμνα αναδόχου να περιορίσει κατά το δυνατόν χρονικά την κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων,
  2. την υποχρέωση και για την προσωρινή μεταφύτευση των υφιστάμενων επί της πλατείας δέντρων και θάμνων που δύνανται επιτυχώς να μεταφυτευτούν και
  3. τη φύτευση κατά τη φάση κατασκευής του έργου 2.000 νέων δέντρων εντός της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων και πλησίον της πλατείας ή στην ευρύτερη περιοχή και τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι 50 κάτοικοι και ήδη έχει συζητηθεί στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις