Ελλάδα

Φαρμακοποιοί: Συναγερμός στην Αττική με νέα ηλεκτρονική απάτη με λεία άνω των 15.000 ευρώ

Άγνωστοι τηλεφωνούν σε φαρμακοποιούς ισχυριζόμενοι ότι καλούν είτε εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου, είτε από οικονομικές υπηρεσίες, με πρόσχημα την «επικαιροποίηση οικονομικών στοιχείων» ή την «επιστροφή χρημάτων»

Μεθοδευμένη επίθεση από επιτήδειους δέχονται τις τελευταίες ημέρες φαρμακοποιοί – μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), οι οποίοι παραπλανήθηκαν από απατεώνες που προσποιήθηκαν εκπροσώπους φορέων, όπως εφορία, τράπεζες, αλλά και τον ίδιο τον ΦΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι τηλεφωνούν σε φαρμακοποιούς ισχυριζόμενοι ότι τηλεφωνούν είτε εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου, είτε από οικονομικές υπηρεσίες, με πρόσχημα την «επικαιροποίηση οικονομικών στοιχείων» ή την «επιστροφή χρημάτων». Οι δράστες ζητούν αριθμούς κινητών τηλεφώνων και αποστέλλουν συνδέσμους επιβεβαίωσης, οι οποίοι οδηγούν σε εκροή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Χρήματα τα οποία μεταφέρονται σε τράπεζα με έδρα το εξωτερικό.

Τρία επιβεβαιωμένα θύματα έχουν χάσει χρηματικά ποσά άνω των 5.000 ευρώ το καθένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ Κώστα Λουράντο, «Έχουμε καταγγελίες από φαρμακοποιούς, από μέλη μας. Και μάλιστα έχουμε και τα τηλέφωνά τους. Έχουμε αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί έχουμε τα ίχνη τους. Όταν τους πάρουμε πίσω στα τηλέφωνα αυτά και τους λέμε ποιοι είστε, τρομοκρατούνται και τα σβήνουν.

Λένε ότι είμαστε από τον Σύλλογο, λέγομαι Δημήτρης ή Αντρέας και ζητούμε να επικαιροποιήσουμε τα οικονομικά σας στοιχεία. Και ζητούν στοιχεία τραπέζης», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.

ΦΣΑ: Η ανακοίνωση – ενημέρωση προς τα μέλη

Σε επίσημη ανακοίνωση προς τα μέλη του – φαρμακοποιούς, ο Σύλλογος εφιστά προσοχή, ενώ αναφέρεται πως όσοι έχουν πέσει θύματα της απάτης θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία για να προχωρήσει η προσφυγή στις αρχές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Στις 29 Απριλίου σημειώθηκε μια οργανωμένη ηλεκτρονική απάτη, από την οποία φαίνεται πως αρκετοί φαρμακοποιοί ενδέχεται να έχουν πληγεί. Όλα τα χρηματικά ποσά που εκλάπησαν μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας Revolut, με έδρα τη Λιθουανία.

Προκειμένου να προχωρήσουμε σε επίσημη κοινοποίηση της απάτης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank), παρακαλούμε τα μέλη μας που έχουν πέσει θύματα να μας αποστείλουν το συντομότερο δυνατόν τα παρακάτω στοιχεία:

  • Επιβεβαίωση ότι υπήρξε οικονομική απώλεια
  • Το ακριβές ποσό που εκλάπη
  • Η ημερομηνία και η μέθοδος εξαπάτησης (SMS, e-mail, τηλεφώνημα)
  • Η τράπεζα από την οποία έγινε η εκροή των χρημάτων
  • Η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων ενδέχεται να συμβάλει στην έναρξη διαδικασιών για την ανάκτηση των χρημάτων, αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει σημαντικό χρόνο και δεν είναι απολύτως εγγυημένο.

Μπορείτε να αποστείλετε τις πληροφορίες στα email της γραμματείας info@fsagr ή grisa@isa.gr με θέμα: Απάτη – Revolut-29/4

Οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Φ.Σ.Α είναι ανεξάρτητες από αυτές στις οποίες πιθανόν θα χρειαστεί να προβούν τα μέλη μας ατομικά εάν τούτου απαιτηθεί από τις διωκτικές αρχές στις οποίες θα καταθέσουμε τα σχετικά έγγραφα.

Τι να προσέξουν οι φαρμακοποιοί

Ο ΦΣΑ συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση και να μην δίνονται προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία τηλεφωνικά, ακόμη κι αν ο καλών ισχυρίζεται ότι είναι εκπρόσωπος θεσμικού φορέα. Επισημαίνεται πως ο Σύλλογος δεν ζητά ποτέ τέτοια δεδομένα τηλεφωνικά και οι σχετικές επικοινωνίες γίνονται μόνο επίσημα και εγγράφως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ρώσος μοναχός ζούσε επί 3 χρόνια παράνομα στο Άγιο Όρος – Του πέρασαν χειροπέδες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
«Σκόπευα να επιστρέψω το 2022 στην πατρίδα μου αλλά δεν έβρισκα εισιτήριο. Ζούσα όλα αυτά τα χρόνια στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος, πλέον θέλω να επιστρέψω …» είπε στην απολογία του
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ 2
«Ο Βασίλης ή κάτι είδε ή τον έφαγαν άδικα» λέει ο αδερφός του επιστάτη που δολοφονήθηκε στο κάμπινγκ της Φοινικούντας
«Ήξερα ότι οι επιθέσεις ήταν σε βάρος του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ, τώρα που πήρε και τον αδερφό μου, έχω τρελαθεί, γιατί να τον πάρει;», διερωτάται στο newsit.gr ο αδερφός του δολοφονημένου επιστάτη
68χρονος
Όλη η απολογία του 22χρονου συνεργού του διπλού φονικού στη Φοινικούντα - «Τι λες ρε φλώρε; Θα τον κάνω εγω να του φυγει το κλαπέτο»
«Ο 22χρονος Ελληνοβρετανός τρόμαξε γιατί του επιτέθηκαν τρία άτομα και έριξε προς πάσα κατεύθυνση» - Η γνωριμία με τον ανιψιό του θύματος, οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι εκβιασμοί
Ο 22χρονος φερόμενος συνεργός του στυγερού εγκλήματος στη Φοινικούντα 2
Χορηγήθηκε λάθος φάρμακο σε καρκινοπαθή στη Λάρισα - Νοσηλεύτρια το αντιλήφθηκε στα μισά της χημειοθεραπείας
Οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές στην υγεία της γυναίκας, ενώ έχει απομακρυνθεί από την κλινική και υποβάλλεται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις
Διάδρομος νοσοκομείου
7
Ισόβια στον οικοδόμο που δολοφόνησε με πολλαπλές μαχαιριές την πρώην συζύγου του στο Μενίδι - «Έλεγε "θα σε σκοτώσω" την ξυλοκοπούσε συνέχεια» λέει η 22χρονη κόρη τους
Συγκλονίζει η μαρτυρία της κόρης του 52χρονου για τη γυναικοτκονία στο Μενίδι - Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε ότι «όταν συνελήφθη ο οικοδόμος, είπε στον αστυνομικό “καλά της έκανα”»
Το ζευγάρι από το Μενίδι 1