Ελλάδα

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Καίγεται πυκνό δάσος στο Όρος Πατέρας

Ασταμάτητη η μάχη για να περιοριστεί η φωτιά που καίει από χθες (16.08.2021) στα Βίλια. Δεν κινδυνεύουν σπίτια, αφού η φωτιά καίει πυκνό δάσος στο όρος Πατέρας.

Μπορεί ο αέρας να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά, αλλά το μέτωπο είναι τεράστιο (οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι ξεπερνούσε τα 10 χλμ) και κατακαίει παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρας. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι ρίψεις νερού το ίδιο.

Οι εικόνες με τον λευκό καπνό να «πνίγει» τα πάντα, τα αεροπλάνα (ακόμη και το θηριώδες Beriev) και τα ελικόπτερα που επιχειρούν ασταμάτητα από τις 06:30 το πρωί, αποτυπώνουν το μέγεθος του πύρινου μετώπου στα Βίλια.

vilia fotia dasos vilia fotia dasos beriev

Η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, με τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να μην περάσει η φωτιά προς το Πόρτο Γερμενό. Νωρίς το πρωί εκκενώθηκαν κι άλλες περιοχές. Συνολικά έχει δοθεί εντολή να απομακρυνθούν οι οικισμοί Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα κι ένα γηροκομείο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους το Beriev-200.

vilia fotia dasos vilia fotia dasos

Eνεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν στοιχεία πως η φωτιά στα Βίλια είναι εμπρησμός είπε ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης μιλώντας το πρωί της Τρίτης (17.08.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δείχνει η προανάκριση που έχει γίνει από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. 

Εκκενώθηκε και γηροκομείο

Εξαιτίας της φωτιάς στα Βίλια εκκενώθηκε το γηροκομείο «Παναγία Φανερωμένη» και η στιγμή της απομάκρυνσης των ηλικιωμένων έχει καταγραφεί στην κάμερα.

 

Οι 12 τρόφιμοι του γηροκομείου, ύστερα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο νοσοκομείο «Η Αγία Βαρβάρα» και  άλλοι 2, θετικοί στον κορονοϊό, διακομίστηκαν στο «Αττικόν».

Εξαιτίας της μεγάλης και ανεξέλεγκτης φωτιάς, σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης - Διαμαρτύρεται για το πρόβλημα της λειψυδρίας
Στην επιστολή του προς τους δημότες ο Βασίλης Χειμαριώτης κάνει λόγο για «για καθυστερήσεις και εμπόδια από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και για συνεργασίες χωρίς ανταπόκριση, σε τοπικό επίπεδο»
Το Σιδάρι στην Κέρκυρα
Πάνω από 147.000 οι αιτήσεις για το Youth Pass για νέους 18 και 19 ετών - Μέχρι 15 Μαΐου η προθεσμία, ποιοι είναι οι δικαιούχοι
«Όλοι οι δικαιούχοι λαμβάνουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κλείσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, να πάνε σε συναυλίες, να μείνουν σε κάποιο κατάλυμα»
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας