Ελλάδα

Η Πολύαιγος μπαίνει σε καθεστώς απόλυτης προστασίας – Το σχέδιο του ΚΑΣ για το ακατοίκητο νησί

Η απόφαση ελήφθη για την απόλυτη προστασία του μικρού νησιού του Αιγαίου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Λίγο παραπάνω από 1 ναυτικό μίλι νοτιοανατολικά της Κιμώλου, βρίσκεται η Πολύαιγος, ένας επίγειος παράδεισος για όσους την έχουν επισκεφτεί, με την ανθρώπινη παρουσία να είναι ανύπαρκτη στο νησάκι που δεσπόζει στις Κυκλάδες.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 03.09.2025, σε μία ξεκάθαρη κίνηση προστασίας του ακατοίκητου νησιού της Πολυαίγου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έλαβε την απόφαση για την κήρυξή του ως αρχαιολογικό χώρο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο τουριστικής αξιοποίησης του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη του νησιού σε Α’ Ζώνη αδόμητη, απολύτου προστασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το όμορφο νησί δεν θα αλλοιωθεί από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, μετά από καταγγελία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μήλου σχετικά με την έναρξη διαδικασιών οι οποίες φαίνεται να έκαναν λόγο για δόμηση στην Πολύαιγο, κάτι που θορύβησε τους κατοίκους των γύρω νησιών ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στο Σαρακίνηκο της Μήλου.

Μέχρι την δεκαετία του ‘70, στην Πολύαιγο, ζούσαν λίγοι κάτοικοι, ενώ σήμερα, υπάρχει ένας φάρος περίπου 200 ετών.

Η Πολύαιγος, έχει έκταση περίπου 18,1 τ. χλμ. και αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό του Αιγαίου. Είναι χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού Αιγαίου (ΔΠΑ/9389/2000 – ΦΕΚ 1176/Β/22.09.2000), ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, Ζώνη Ειδικής Προστασίας για σπάνια είδη πανίδας και βιότοπος της μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachus.

Λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων του (πχ ναυάγιο των κλασικών χρόνων στις ακτές του), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει ζητήσει να χαρακτηριστεί ολόκληρη η Πολύαιγος αρχαιολογικός χώρος, αίτημα που έγινε σήμερα δεκτό από το ΚΑΣ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στην Αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τις εμπρηστικές επιθέσεις στα σπίτια στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Το χρονικό των επιθέσεων
Διασωληνωμένη παραμένει η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα - Με αναπνευστικά προβλήματα και ο πατέρας της - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο
Σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητα της πυλωτής της πολυκατοικίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των εμπρηστών
5
Σάββας Αναστασιάδης για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη: Έχει καταγραφεί το άτομο να αφήνει το γκαζάκι
«Έχουν σπάσει οι τζαμαρίες της εισόδου της πολυκατοικίας και έχει αρπάξει και λίγη φωτιά», αποκάλυψε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ που έγινε ένας από τους στόχους των επιθέσεων
Ντοκουμέντα από τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη