Σάββατο, 27 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Καινοτομία: Το «όχημα» των θετικών αλλαγών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Καινοτομία: Το «όχημα» των θετικών αλλαγών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Πώς μπορεί η καινοτομία να διαμορφώσει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και της γεωργίας και ποιος είναι ο ρόλος της Bayer στην εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων.

Γράφει η Ana Vega

Διευθύνουσα Σύμβουλος Bayer Ελλάς, Επικεφαλής Τομέα Φαρμάκων Νότιας Μεσογείου & Μαύρης Θάλασσας

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πιεστικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, ένα περίπλοκο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες. Για να αντιμετωπιστούν είναι απαραίτητη η συλλογική προσπάθεια με τη συνδρομή όλων των σχετικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της ευρύτερης βιομηχανίας αλλά και φυσικά της πολιτείας, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Το «όχημα» γι’ αυτές τις αλλαγές είναι η καινοτομία, με τη βοήθεια της οποίας μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα. Για περισσότερα από 160 χρόνια, η Bayer επενδύει στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και της Γεωργίας.

Η δέσμευσή της παραμένει η ίδια, αλλά στο πέρασμα των χρόνων αλλάζουν οι στοχεύσεις. Πλέον, βρισκόμαστε στην εποχή όπου εστιάζουμε σε προηγμένες θεραπείες για ασθένειες που αντιμετωπίζονται δύσκολα ή δεν θεραπεύονται, όπως η γονιδιακή θεραπεία για σπάνιες γενετικές νόσους. Επενδύουμε επίσης στην ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο και αναπτύσσουμε νέες θεραπείες για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και άλλες ασθένειες.

Στη γεωργία, δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα μέσω καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών, όπως η γεωργία ακριβείας και η βιοτεχνολογία.

Όλ’ αυτά δεν είναι απλά θεωρίες, αλλά συγκεκριμένοι στόχοι που έχουμε θέσει και πάνω στους οποίους δουλεύουμε συστηματικά. Μέσω της καινοτόμου έρευνας και ανάπτυξης, η Bayer θέλει να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ταχύτητα των εξελίξεων συχνά μας υπερβαίνει: η επιστήμη των δεδομένων και οι βιοεπιστήμες συνενώνονται στα εργαστήρια και οδηγούν σε καινοτομίες πιο γρήγορα ενδεχομένως απ’ ό,τι ήταν εφικτό μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Τροφή για όλους, προστασία για τον πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα της έρευνας & ανάπτυξης. Πλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιώσουμε τη δομή των φυτών για να τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν από ξηρασίες, πλημμύρες, ακραίους ανέμους και άλλα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα.

Ταυτοχρόνως, στην Bayer επενδύουμε στον δυναμικό συνδυασμό βιοτεχνολογίας –  ψηφιακής τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε τη διάθεση υψηλής ποιότητας τροφής σε  όλους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις που ανοίγουν τον δρόμο προς πιο βιώσιμα, υγιεινά και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων, βοηθώντας τους αγρότες να δημιουργούν καλύτερες σοδειές με λιγότερη γη, νερό και ενέργεια.

Οι εξελίξεις αυτές δεν θα μπορούσαν να συμβούν πιο κατάλληλη στιγμή. Οι αγρότες προσπαθούν να καλύψουν έναν κόσμο με μεγαλύτερες ανάγκες από ποτέ, έναν κόσμο όπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πείνα.

Σε αυτήν την κομβική στιγμή χρειάζονται πρωτοποριακές τεχνολογίες και εργαλεία για μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και βασίζονται σε ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το Climate FieldView™, που έχει δημιουργήσει η Bayer, το οποίο βοηθάει τον παραγωγό να πάρει αποφάσεις που είναι σημαντικές για το χωράφι του και την παραγωγή του, χρησιμοποιώντας τις λιγότερες δυνατές εισροές, ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της υγειονομικής περίθαλψης

Στην Bayer πιστεύουμε ότι στοχεύοντας τη γενεσιουργό αιτία μίας ασθένειας μπορούμε να κινηθούμε πέρα από την απλή διαχείριση των συμπτωμάτων της. Μπορούμε να φθάσουμε έως την πρόληψη, την υποστροφή ή και την ίαση.

Αυτή η παραδοχή μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την Υγεία, αφού προσφέρει πιο βιώσιμες επιλογές για τους ανθρώπους, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνία στο σύνολό της.

Στην Bayer, είμαστε προσανατολισμένοι στην προώθηση της Ιατρικής πέρα από τα όριά της. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις εξελίξεις σε προηγμένους τομείς, όπως οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και η Ιατρική Ακριβείας, ώστε να φτάσουμε σε αποτελεσματικές θεραπείες, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι η σωστή επιλογή θα είναι διαθέσιμη για το κάθε άτομο την κατάλληλη στιγμή.

Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν επιτυγχάνεται, όμως, αν ο καθένας προσπαθεί μόνος του. Για εμάς στην Bayer, η συνεργασία είναι ο καταλύτης της ανάπτυξης και της καινοτομίας, αυτός που μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα ώστε να μην χαθεί χρόνος, πόροι και πάνω από όλα ζωές.

Είμαστε μία από τις πρώτες εταιρείες που υιοθέτησαν μία ολιστική προσέγγιση στην καινοτομία, υποστηρίζοντας ακόμα και νεοφυείς επιχειρήσεις – που εργάζονται για τη δημιουργία λύσεων στην Υγεία και την Αγροδιατροφή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Bayer Ελλάς εκπονεί ήδη από το 2021 το πρόγραμμα Level-up, το οποίο πλέον αναβαθμίστηκε σε Level-up|G4A και συνεχίζει δυναμικά.

Μέσω αυτού του προγράμματος, παρέχει υποστήριξη και συμβουλευτική σε νεοφυείς επιχειρήσεις, διαφορετικής ωριμότητας, για να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους είτε οργανικά, είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούλιο. Στη διάρκειά του οι συμμετέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις λαμβάνουν mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της Bayer, με εμπειρία στον χώρο της Υγείας και της Γεωργίας, καθώς και συμβουλευτική από στελέχη της εταιρείας. Συμμετέχουν επίσης σε τρίωρα σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις γύρω από σημαντικά θέματα, όπως η ανεύρεση χρηματοδότησης, η κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, το branding, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση επιτυχημένης ομάδας.

Επιπλέον, κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν θα επιλεχθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για να λάβει και χρηματικό έπαθλο.

Με τον τρόπο αυτό, η Bayer αποδεικνύει εμπράκτως ότι στέκεται πάντοτε αρωγός στα καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα που αφορούν την Υγεία και την Αγροδιατροφή, τα οποία μας φέρνουν πιο κοντά στην αποστολή μας «Υγεία και Τροφή για όλους». Άλλωστε, για να ανταποκριθούμε σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις – και αυτές μπορεί να επιτευχθούν μόνο μέσω της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας και αδιάκοπης προσπάθειας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις