Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καπραβέλος: Ο κορονοϊός μας προειδοποιεί – Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα

Καπραβέλος: Ο κορονοϊός μας προειδοποιεί – Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Τετάρτης (18/8) ο Διευθυντής ΜΕΘ στο Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα» δήλωσε μεταξύ άλλων, θέλοντας να δείξει τον κίνδυνο που εξακολουθεί να υπάρχει από τη διασπορά του ιού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα. «Ο κορονοϊός μας προειδοποιεί. Είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Πάει να αποδιοργανώσει το σύστημα υγείας για τρίτη φορά με την έννοια της κατάρρευσης», επισήμανε. «Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα. Είχαμε φτάσει να υπογράφουμε τέσσερα με πέντε πιστοποιητικά θανάτου στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα», ανέφερε. 

Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γ. Παπανικολάου, «δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε τους ασθενείς με κορονοϊό, ούτε τους άλλους ασθενείς επειδή μερικοί δεν μπορούν να πειστούν να εμβολιαστούν».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ζήτημα παιδείας ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία είναι συντριπτικά, «οι μελέτες λένε ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει 60% λιγότερο να μολυνθεί και κατά 80% από το να πάθει μεγάλη ζημιά και να χάσει τη ζωή του. Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας και είναι ζήτημα παιδείας και κρίσης αν δεν το χρησιμοποιήσουμε».

Η ηθική υποχρέωση είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε υποχρεωτικότητα από δώδεκα ετών και πάνω, όλων των πολιτών, με την έννοια της προστασίας της ζωής, δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος. Ανέφερε δε ότι υπάρχει ένα όριο στη λογική. «Δεν είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να υποβάλει τον εαυτό του σε βασανιστήριο και να υποβάλει και τους άλλους στον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να συζητάμε ακόμη για τον εμβολιασμό» σημείωσε.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Όσον αφορά στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε ότι «δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να βάλουμε υποχρεωτικότητα στα παιδιά με την έννοια των μεγάλων. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά συμβάλουν και αυτά με τη συμπεριφορά τους στον έλεγχο της πανδημίας». Και όπως τόνισε ο ίδιος, αλλά και όλοι οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ιδίως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις