Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σβήνει προσωρινά η “φωτιά” για τους Ρομά του Χαλανδρίου – “Παγώνει” η μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας

Σβήνει προσωρινά η “φωτιά” για τους Ρομά του Χαλανδρίου – “Παγώνει” η μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας

– Πρόταση στους Ρομά να ανασταλεί για έξι μήνες η μετεγκαστάστασή τους στην παλιά αμερικανική βάση στα Μέγαρα
– Δεν θα γίνει αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό πίσω από το Νομισματοκοπείο μέχρι να βρεθεί οριστική λύση
– Κλειστό για αρκετή ώρα έμεινε το ρεύμα της Μεσογείων προς Αθήνα
– Ένταση και φωτιές νωρίτερα από Ρομά που ζητούσαν να μην κατεδαφιστούν 12 παραπήγματα
– Δείτε που θέλει η Πολιτεία να εγκατασταθούν οι Ρομά του Χαλανδρίου

Όπως οι φωτιές που μπήκαν σε λάστιχα και κάδους στη Μεσογείων έτσι και η “φωτιά” που άναψαν τα σχέδια για κατεδάφιση 12 παραπηγμάτων στον καταυλισμό τω Ρομά στο Χαλάνδρι, έσβησαν, έστω και προσωρινά.

Για άλλη μια φορά το πρόβλημα μπαίνει κάτω από το χαλί. Παγώνουν όλα για έξι μήνες και οι συζητήσεις αρχίζουν από την αρχή. Για να φτάσουμε ξανά σε ένα πρωινό όπου οι μπουλντόζες θα ανάψουν τις μηχανές, οι Ρομά θα υπερασπιστούν τα σπίτια τους και η διαδικασία θα παγώσει ξανά.

Από χθες ήταν γνωστό ότι σήμερα μπουλντόζες με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επρόκειτο να γκρεμίσουν 12 από τα 26 παραπήγματα που βρίσκονται μέσα στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, πίσω από το Νομισματοκοπείο.
Τα ξημερώματα, Ρομά που υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα οικήματα κατοικούνται και δεν είναι ερειπωμένα όπως υποστηρίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έβαλαν φωτιές σε κάδους και λάστιχα, έκλεισαν την κάθοδο της Μεσογείων.

Δόθηκε μια παράταση μέχρι τις 09:30 και άλλη μια μέχρι στις 12:30. Πριν τελειώσει η δεύτερη παράταση για να ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης, ο χρόνος… “πάγωσε”.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου επί της ουσίας αποφασίστηκε να ανασταλεί η μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας, στην περιοχή Κανδύλη σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου βρίσκεται μια παλιά αμερικανική βάση.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας.

Μιλώντας πάντως στο NewsIt, ο πρόεδρος των Ρομά, Στέλιος Καλαμιώτης, τόνισε πως η πρόταση να «παγώσει» η διαδικασία δεν τους έχει δοθεί γραπτώς και άρα δεν μπορεί ακόμη να την αποδεχτεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου ζήτησε να μην επέμβουν ούτε σήμερα ούτε και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Σε αυτό συμφώνησε και ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας.

Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις λοιπόν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Εδώ θέλουν να “στείλουν” τους Ρομά του Χαλανδρίου

Ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα ο καταυλισμός των Ρομά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί εγκαταστάθηκαν πριν από σχεδόν 40 χρόνια, το 1971, μέχρι που αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή τους στην παλιά αμερικάνικη βάση στην κορυφή «Κανδύλι» του όρους Πατέρας, στα Μέγαρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Στον καταυλισμό του Χαλανδρίου μένουν 74 οικογένειες, συνολικά 250 άνθρωποι.
Στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν είναι νόμιμη ή όχι η μεταστέγαση των κατοίκων του καταυλισμού στα Μέγαρα.

Οι Ρομά αλλά και οι φορείς που έχουν σταθεί στο πλευρό τους, τονίζουν ότι η παλιά αμερικανική βάση όπου καλούνται να εγκατασταθούν, δεν είναι κατάλληλη. Αφενός είναι σε υψόμετρο 750 μέτρων, μακριά από σχολεία ή άλλες εγκαταστάσεις, ενώ μέσα στο χώρο της αμερικανικής βάσης τα κτίσματα είναι ακατάλληλα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ










ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

Φωτογραφίες: stasi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένταση και φωτιές στο Χαλάνδρι για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά – Καίνε κάδους και λάστιχα – Με δυσκολία η κίνηση στη Μεσογείων

Ένταση στη Μεσογείων για την κατεδάφιση καταυλισμού Ρομά

Έρχεται η ανάπλαση της Αθήνας – Σχέδιο του ΥΠΕΚΑ με κατεδαφίσεις 1.800 εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων – Ποιες περιοχές αφορά

Απομακρύνουν τους Ρομά από το Νομισματοκοπείο – Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε