Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν οι έγκυες – Πότε συστήνεται ο εμβολιασμός (video)

Το απόγευμα της Τετάρτης, 13.01.2021, όπως κάθε Τετάρτη, ο Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε ζωντανά για τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με την γεωγραφική κατανομή τους να είναι εκτεταμένη (σ.σ. δείτε αναλυτικά εδώ).

Δίπλα του ήταν και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, η οποία είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αρχικά τόνισε πως συστήνεται σε όσους είχαν ήδη νοσήσει από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό, αν το επιθυμούν, για να δοθεί προτεραιότητα σε κάποιον άλλον, αφού λόγω του ότι «κόλλησαν» έχουν ήδη ανοσία για κάποιους μήνες.

Κίνδυνος ακόμη και πρόωρου τοκετού

Η ίδια, ωστόσο, είπε και αρκετά πράγματα σχετικά με τον κορονοϊό, το εμβόλιο και την εγκυμοσύνη, με το συγκεκριμένο ζήτημα να προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών γυναικών.

Click4more: Αττική: Πού βρίσκονται τα 271 νέα κρούσματα κορονοϊού

«Ένα άλλο συχνό ερώτημα, αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. Τόνισε επίσης πως αν και ο κίνδυνος νόσησης είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις εάν προσβληθούν ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν πιο βαριά. Συγκεκριμένα είπε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη», τόνισε.

Τι ισχύει με το εμβόλιο και το έμβρυο;

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στο έμβρυο, λέγοντας: «Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα. Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός,  πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Click4more: ΠΟΥ: Σε τουλάχιστον 70 χώρες ο μεταλλαγμένος και πιο μεταδοτικός κορονοϊός

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Δείτε όσα είπαν οι Βασίλης Κικίλιας και Μαρία Τσολιά

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση γύρω από το εμβόλιο όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις