Ελλάδα

Κορονοϊός: Σενάρια για Χριστούγεννα «2G» με πιο αυστηρά μέτρα – «Ακόμα και μερικό lockdown αν χρειαστεί»

Ο κορονοϊός συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα μας, με τα κρούσματα κάθε μέρα να είναι πολλά, και τους θανάτους να είναι δεκάδες, ενώ οι διασωληνωμένοι όλο και αυξάνονται, με τα υψηλά νούμερα να αναμένεται να μας πάνε μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα και με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, νέα μέτρα είναι στο τραπέζι, με τις συζητήσεις να εκτιμάται πως θα κορυφωθούν εντός των επόμενων ημερών. Όλα αυτά, ενώ σήμερα Σάββατο ανακοινώθηκαν άλλα 6.154 κρούσματα με 70 νεκρούς και 530 διασωληνωμένους.

Μια σκέψη είναι η εφαρμογή το να εφαρμοστεί στην εστίαση και την ψυχαγωγία το μοντέλο των super market. Δηλαδή πρόβλεψη για πελάτη ανά τετραγωνικό. 

Επίσης υπάρχει σκέψη και για επαναφορά της τηλεργασίας, ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Συζητείται επίσης το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο δημόσιο, μέτρο το οποίο σημειώνεται πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εφαρμογή διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

Γώγος: Μέτρα ακόμα και Ολλανδίας

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και  μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως δεν θα έπρεπε να αποκλείσουμε μέτρα ακόμα και σαν αυτά της Ολλανδίας, που εφαρμόζει ξανά μερικό lockdown.

«Είδατε ευρωπαικές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια. Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοϊού» υποστήριξε, λέγοντας ωστόσο πως ένα γενικό ockdown ανέφερε δεν μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής. Κάτι που όπως είπε, φαίνεται και από την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Χριστούγεννα «2G»

Το σίγουρο είναι πάντως πως ενάμιση μήνα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων όλα τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι.

«Οι περιορισμού που υφίστανται τώρα δεν αναμένει κανείς να αρθούν τα Χριστούγεννα αλλά δεν βλέπω την ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης διαφοροποίησης. Επαναλαμβάνω τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους όπως κάνουμε και τώρα. Θέλουμε εκείνους κυρίως να προστατεύσουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Όπως μετέδωσε το MEGA, στο τραπέζι των αποφάσεων έχει πέσει και το ακραίο σενάριο με την κωδική ονομασία «Χριστούγεννα 2G» που προβλέπει πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων και ήδη εξετάζεται στην Αυστρία.

Τα σενάρια λένε πως αυτό θα γίνει αν γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίζει το ΕΣΥ.

Με όλους τους τρόπους πάντως τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δε θα υπάρξει γενικό lockdown.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κλειστό το αεροδρόμιο Χανιών λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών - Μέχρι τις 11 το βράδυ οι πτήσεις στο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο
Στα Χανιά οι αγρότες επιτρέπουν μια αναχώρηση ανά 3 ώρες και τις αφίξεις αεροπλάνων - Πλήρως ανοιχτό έως τις 23:00 το «Νίκος Καζαντζάκης»
Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Ηράκλειο Κρήτης
Οι αγρότες σκληραίνουν κι άλλο τη στάση τους - Οι δρόμοι και οι παρακαμπτήριοι που είναι κλειστοί από τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα
Από τη Μακεδονία και τη Θράκη, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, μέχρι την Πελοπόννησο και πλέον την Κρήτη, ολοένα και περισσότερα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους
Κλείσιμο και των παραδρόμων στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας
Έλενα Παπαρίζου: Ο Κωστής Μαραβέγιας την αντικαθιστά στα σημερινά γυρίσματα του «The Voice of Greece»
Η ίδια μάλιστα δεν θα τραγουδήσει στη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Περιστερίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, και τη θέση της θα πάρει η αγαπημένη Πέγκυ Ζήνα
Έλενα Παπαρίζου
Θεσσαλονίκη: Τα βασανιστήρια που κάνουν οι αυτόκλητοι «τιμωροί παιδόφιλων» στα θύματά τους – «Για να δούμε χορεύεις;» και μετά ξύλο
Στα social media καταγράφονται αντιδράσεις, απειλές και εξηγήσεις από τις σκοτεινές ομάδες, που δρουν ανενόχλητες σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αφού έστησαν ενέδρα στον 14χρονο και τον σάπισαν στο ξύλο στον Χολαργό, πανηγύριζαν στα social media με το μαχαίρι της επίθεσης
«Άρχισαν να τον μαχαιρώνουν 2 φορές στο γλουτό, μια στην κοιλιά και 3 στο μπούτι, δεν έχασε τις αισθήσεις του» λέει στο newsit.gr φίλη του θύματος που δέχτηκε την επίθεση
Δράστες Χολαργός
9