Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα εμβόλια και τις αλλεργίες; Ο εμβολιασμός σε παιδιά κάτω των 12 ετών

κορονοϊός εμβόλιο
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Και σήμερα, Δευτέρα 13.09.2021, έγινε η ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 1.608 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 308 από αυτά και την Θεσσαλονίκη να… πλησιάζει επικίνδυνα με 228 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Τον λόγο πήρε η η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε με… ευχές για καλή σχολική χρονιά, δίνοντας έμφαση στο να είναι η φετινή σχολική χρονιά… χωρίς διακοπές με κλεισίματα σχολείων.

Μαζί της και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί ούτε μια μέρα σε ό, τι αφορά τους εμβολιασμούς, μιλώντας στην συνέχεια για τους φόβους πολλών πολιτών αναφορικά με τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο.

Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη, λέγοντας πως το 98% των συμμετεχόντων δεν είχαν καμία παρενέργεια. Το 1% είχε μια ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση η οποία και ήταν αντιμετωπίσιμη άμεσα.

Τα εμβόλια σε παιδιά

«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», πρόσθεσε στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολούθως δε, εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.

Click4more: Θεσσαλονίκη: Τρία κρούσματα κορονοϊού στον δημοτικό παιδικό σταθμό «Αγ. Στυλιανός» – Ανεμβολίαστο το 60% του προσωπικού

«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», ήταν τα λόγια της.

Φάκελος τρίτη δόση εμβολίου

Ανοσοκατεσταλμένοι, αυτοί που διαμένουν σε δομές και οι άνω των 65 ετών θα λάβουν τρίτη δόση. Αν εξαιρέσουμε τους ανοσοκαταστελμένους οι υπόλοιπες ομάδες μπορεί να λάβουν την τρίτη δόση 6 – 8 μήνες μετά τον εμβολισμό είπε επίσης η Μαρία Θεοδωρίδου, που συμπλήρωσε ακόμη πω ς εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (σ.σ. αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε ακόμη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως πάνω από 6.000.000 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, κάτι που σημαίνει 60% στον γενικό πληθυσμό.

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις