Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μέχρι το Ντουμπάι η Γραβιέρα Νάξου – Παράγουν πέντε τόνους ημερησίως [vids, pics]

Μέχρι το Ντουμπάι η Γραβιέρα Νάξου – Παράγουν πέντε τόνους ημερησίως [vids, pics]

Μέχρι και στο…Ντουμπάι πρόκειται να φτασει τα ξακουστό τυρί της Νάξου, το οποίο παράγεται κατα πολλούς τόνους τα τελευταία χρονια στο νησί. Ημερησίως παράγονται 5 τόνοι τυριού κυρίως γραβιέρας. 

Το NewsIt.gr βρέθηκε στο μεγάλο τυροκομείο και ξεναγήθηκε διαπιστώνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής τυριού.

“Αρμέγεται το γάλα. Έρχεται στο τυροκομείο, παστεριώνεται και τυροκομείται. Μετά πιέζεται και μένει στα ράφια μας μέχρι να ωριμάσει. Ολα τα τυριά ωριμάζουν σε 90 ημέρες”, λέει στο ΝewsΙt, ο τυροκόμος, Ιάκωβος Δημητροκάλης.

“Μπαίνουν στα ψυγεία και μετα ειναι έτοιμα για διάθεση. Μιλαμε για αυξημένη παραγωγή της τάξεως των 5 τόνων ημερησίως”, πρόσθεσε.

“Το τυρι μας ειναι το ορόσημο μας. Θελουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας”, πρόσθεσε.  Οι νέοι οπως μας λένε οι παραγωγοί επιλέγουν να μείνουν στη Νάξο καθώς η κτηνοτροφία η τυροκομία και η ενασχόληση με αγροτικές δραστηριότητες ειναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο Ιάκωβος Ζαχαράτος, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου των αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου ανεφερε στο newsit πως “το νησί έχει πολλές δραστηριότητες. Το νησί έχει την πατάτα, παράγονται εκατομμύρια κιλά πατάτας. Την ξερει όλος ο κόσμος γιατί είναι η καταλληλότερη. Εκτός απο την πατάτα έχουμε το τυρί και την κτηνοτροφία. Οι νέοι μένουν εδω και δεν φεύγουν γιατί υπάρχουν δουλειές ακομη”.

“Έχουμε πολλα είδη γραβιέρας και θελουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας”, πρόσθεσε. 

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε