Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μόνο καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες!

Μόνο καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες!

Καθησυχαστικοί για άλλη μια φορά οι επιστήμονες τόσο για την εμφάνιση εννέα κρουσμάτων της γρίπης Α, που “έβαλε” λουκέτο σε τρεις τάξεις σχολείων της Αττικής, όσο και για την υγεία των δύο μαθητών που νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα πνευμονίας.

Την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν κι άλλες τάξεις ή και ολόκληρα σχολεία. Η παρακολούθηση των απουσιών και οι δειγματοληπτικές εξετάσεις αποτελούν ενέργειες-κλειδιά, ειδικά όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται και το 2ο κύμα της πανδημίας.

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων κ. Σ. Τσιόδρας εκτιμά ότι σε αυτήν τη φάση θα προσβληθεί το 20% του πληθυσμού. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι, κάθε χρόνο, το 10% των ενηλίκων και το 20% έως 30% των παιδιών εκδηλώνουν εποχική γρίπη, με τα παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της. Τα ποσοστά αναμένεται να είναι φέτος υψηλότερα, καθώς ο ιός Α (Η1Ν1)ν είναι πιο μεταδοτικός και προσβάλλει πιο εύκολα το κατώτερο αναπνευστικό.


Μέχρι την Παρασκευή θα μείνουν κλειστα ,το τρίτο τμήμα της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και η Β’ τάξη του Λυκείου Μελισσίων όπου αρκετοί μαθητές βρέθηκαν την Κυριακή θετικοί στον ιό.

Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του λέει πως την  Κυριακή επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα σε μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων και ύστερα από συνεννόηση με τη Νομαρχία αποφασίστηκε να κλείσουν τα τμήματα αυτά μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα κανονικά συνεχίζει να λειτουργεί λύκειο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην Α’ τάξη του οποίου δύο μαθητές προσβλήθηκαν από τον ιό της γρίπης. Στους μαθητές δόθηκε φαρμακευτική αγωγή και παραμένουν στα σπίτια τους μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τους γονείς, όλα θα κυλήσουν ομαλά, οι διδακτικές ώρες δεν θα χαθούν και τα παιδιά θα είναι σωστά προετοιμασμένα». Υποσχέθηκε, μάλιστα, ευνοϊκή μεταχείριση των μαθητών που απουσιάζουν από τα σχολεία, αλλά μόνον εφόσον νοσήσουν δικαιολογημένα.

Μάριος Ιωάννου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε