Ελλάδα

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε στις 25 Μαρτίου – Δείτε συνταγή

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει πάντα την... τιμητική τοιυ στις 25 Μαρτίου. Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο. Δείτε πεντανόστιμη συνταγή για μοακλιάρο σκορδαλιά.

Φτάνει η ώρα γκια τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, καθώς στις 25 Μαρτίου έχει πάντα την… τιμητική του. Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο εκείνη την μέρα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση για αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική για αυτό και τυπικά συνοδεύεται μαζί με το ψάρι.

Μπορείς να το ετοιμάσεις με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες. Δείτε εδώ μερικές ακόμη συναγές: Κροκέτες μπακαλιάρου με ελαφριά σκορδαλιά και Μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Δείτε την παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Συστατικά

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 30 ml ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: 1/2 φλιτζάνι λάδι

  • 4-5 σκελιδες σκόρδο
  • 3 φέτες μουσκεμενο μπαγιάτικο ψωμί
  • 50 γρ κουκουνάρια
  • 3 κ.σ ξύδι
  • Λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
  • Λίγη Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

Τρόπος μαγειρέματος

1. Συνήθως ο μπακαλιάρος είναι παστός και χρειάζεται ξαλμύρισμα. Κόψε τα φιλέτα σε κομμάτια και άφησέ τα σε νερό από το βράδυ.

2. Την ώρα που είναι να ετοιμάσεις το φαγητό σου, στράγγιξε τον μπακαλιάρο απότ ο νερό και πέρασέ τον από το αλεύρι.

3. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάλε το ελαιόλαδο αν κάψει και ψήσε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

4. ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: Βάλε σε ένα πολυμίξερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και την ζάχαρη και χτύπησέ τα να πολοτοποιηθούν.

5. Πρόσθεσε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και συνέχισε να χτυπάς το μείγμα σου.

6. Στίψε με τα χέρια σου το μουσκεμένο ψωμί και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Χτύπησε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.

Και…έτοιμος ο μπακαλιάρος! Καλή όρεξη!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Γολγοθάς των πυρόπληκτων στη Κερατέα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Είμαι 11 μέρες χωρίς ρεύμα»
Χωρίς ρεύμα, με καμένα σπίτια και ζώα, οι πυρόπληκτοι της χώρας προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους
Η κυρία Αργυρώ Πάλλα ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 11 μέρες 2
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ δεν καταρρέει» – Πρώτη στην ΕΕ σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες η Ελλάδα δείχνει η Eurostat
Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι τα στοιχεία είναι ίδια από το 2016, «είμαστε πάντα τελευταίοι», του χρόνου στη δημοσκόπηση της Eurostat «θα είμαστε πολύ καλύτερα» - Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου σε κέντρο υγείας ελληνικού νησιού
Άδωνις Γεωργιάδης
8