Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέα μέτρα: Εποχές Μαρτίου στα… χέρια του Μητσοτάκη και ώρα αποφάσεων

νέα μέτρα

«Λουκέτο» στην εστίαση στις 22:00, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 22:30, επέκταση της τηλεργασίας, περιορισμός μετακινήσεων. Λίγα μόνο από τα νέα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί στον πρωθυπουργό πριν τις ανακοινώσεις της Παρασκευής.

Μετά από δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης, 29.10.2020, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση, ως ύστατη προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος “καλπάζει” στην Ελλάδα με 1.211 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο παρά την… αργία της 28ης Οκτωβρίου και τις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης να “βράζουν”.

Οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή 30.10.2020, όπως προανήγγειλε ο ίδιος στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τα πρώτα, πάντως, ήρθαν από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος το… πάτησε για lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη.

Click4more: Κορονοϊός: Προσοχή! Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Τι έχει… στα χέρια του ωστόσο ο πρωθυπουργός για να αποφασίσει; Σύμφωνα με πληροφορίες που σας έχει μεταδώσει από νωρίς το newsit.gr,  ανάμεσα στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί -και μένει να αποφασίσει ο πρωθυπουργός ποια από αυτά θα υιοθετήσει- είναι το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατορίων, καφέ) στις περιοχές επιπέδου 3 (πορτοκαλί) στις 10:00 το βράδυ και έως το πρωί τις 5:00 το πρωί της επόμενης μέρας.

Συμπληρωματικά εισηγούνται, επίσης, την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα αργότερα, δηλαδή, στις 10:30 μ.μ., ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στο “κόκκινο” αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός του νομού, οπότε το συγκεκριμένο μέτρο, εάν προκριθεί από την κυβέρνηση, θα συμπαρασύρει και το επίπεδο 4.

νέα μέτρα

Ένας… καταιγισμός από νέα μέτρα

Άλλα σημαντικά οριζόντια μέτρα, δηλαδή για το σύνολο της Επικράτειας, τα οποία αποφάσισαν οι ειδικοί κρίνοντας ότι αυτά θα βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας, είναι:

Click4more: Δερμιτζάκης: «Βόμβα» για 4.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού την άλλη εβδομάδα

  • Γενικευμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα 4 επίπεδα κινδύνου, δηλαδή στο σύνολο της χώρας. Σήμερα ισχύει μόνο για το “πορτοκαλί” και το “κόκκινο” επίπεδο.
  • Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό έως και το 60%, όπου αυτή είναι εφικτή, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Απαγόρευση ερασιτεχνικών και ομαδικών αθλημάτων
  • Αύξηση της τηλεκπαίδευσης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλης της χώρας
  • Περιορισμός των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και στις “πορτοκαλί” περιοχές, ώστε να μην μεταφέρεται ο ιός από τη μία περιοχή στην άλλη, επιβαρύνοντας “κίτρινες” ή “πράσινες” Περιφερειακές Ενότητες.

Επιπλέον μέτρα και στην εστίαση

Οι προτάσεις για την εστίαση περιλαμβάνουν, όμως, και άλλα συνδυαστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως την αυστηρότερη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, τη χρήση μουσικής σε χαμηλή ένταση ώστε να μη διασπείρεται ο ιός με έντονες συνομιλίες μεταξύ των θαμώνων, αλλά και τον καλύτερο εξαερισμό των κλειστών χώρων.

Click4more: Σαρηγιάννης: Lockdown 15 ημερών θα φέρει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα

Επίσης, προτείνεται η χρήση μάσκας και σε καθιστούς θαμώνες και η αφαίρεσή της μόνο όταν χρειάζεται να φάμε ή να πιούμε κάτι.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr
Φωτογραφίες από: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις