Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νέα μέτρα: Οι επιχειρηματίες «ψηφίζουν» μικτούς χώρους εστίασης – Μόνο το 6% covid free

Νέα μέτρα: Οι επιχειρηματίες «ψηφίζουν» μικτούς χώρους εστίασης – Μόνο το 6% covid free
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση, καθώς σε 10 ημέρες από τώρα επιχειρηματίες αλλά και πελάτες θα πρέπει να εναρμονιστούν πλήρως με τις νέες οδηγίες της κυβέρνησης, στον συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα επικρατεί αναβρασμός.

Μιλώντας στο newsit.gr, ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ μπαρ, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς, θα ανοίξουν του εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους για εμβολιασμένους και μη. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις, οι οποίο θα προτιμήσουν τους Covid free χώρους. Στους αμιγείς κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ η πληρότητα θα μπορεί να φτάνει το 85%, ενώ οι πελάτες για να μπουν σε αυτούς θα πρέπει να ΄φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στους μικτούς χώρους τώρα η πληρότητα θα φτάνει το 50%, ενώ όσοι θα θέλουν να τους επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test, ενώ ταυτόχρονα θα είναι υποχρεωτική και η χρήση μάσκας. Οι περισσότεροι χώροι θα είναι μεικτοί. Οι πλειοψηφία πάει στην μικτή επιλογή. Κανένας δεν θέλει να χάσει πελάτη. Θεωρώ πως ελάχιστα καταστήματα θα είναι covid free”, λέει στο newsit.gr, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δεβερώνης. “Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Εμείς αντιδρούμε γιατί μας έριξαν το μπαλάκι χωρίς να φταίμε. Η εστίαση τόσο καιρό έβαλε πλάτη. Από τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να κάνουμε την αστυνομία και τους γιατρούς στην είσοδο των καταστημάτων. Θα πρέπει να ζητάμε προσωπικά δεδομένα πολιτών” λέει ο κ. Δεβερώνης και συνεχίζοντας συμπληρώνει: ”Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα κάνουν τα καταστήματά τους μεικτά, δεν έχω εικόνα για αποκλειστικά covid free μαγαζιά. Η πολιτεία πρέπει να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε όλο τον κόσμο μέσα. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε παρέες. Υπάρχει αναστάτωση. Το μόνο που κάνουμε τώρα είναι να αναμένουμε πως θα λειτουργήσει όλο αυτό” .

Μόνο το 6% Covid free

Το 85% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης θα ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους για εμβολιασμένους και μη. ‘Όπως λέει στο newsit.gr o Γενικός Γραμματέας της ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, αποφάσισαν να προχωρήσουν προς αυτή την κίνηση, διότι ακόμα υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών. “Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε το 85% των καταστημάτων θα είναι μεικτά. Το 6% θα είναι covid free και το 9% των καταστημάτων δεν ξέρουν ακόμη πως θα λειτουργήσουν. Οι πλειοψηφία δεν θέλει να διώχνει πελάτες. 9 στους 10 θα τα λειτουργήσουν μεικτά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα 60% των πολιτών που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη”, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ο υπεύθυνος Cafe Bar στη Θεσσαλονίκη, Χαράλαμπος Τσατσαρώνης μιλάει για μέτρα στα οποία θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εστίαση που θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.

«Εμείς κατά 99,9% θα είμαστε στα καταστήματα που θα δουλέψουν μεικτά. Όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι αυτό θα επιλέξουν. Το θέμα είναι πως θα δουλέψουμε από εδώ και πέρα και εάν θα καταφέρουμε να δουλέψουμε. Παράλληλα ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει παραπάνω από 20 ευρώ για έναν καφέ” λέει ο Χαράλαμπος Τσατσαρώνης και προσθέτει: “Φαντάζομαι ότι πλέον κανείς μας δεν θα έχει δουλειά, θα αναγκαστούμε πολλοί να κλείσουμε οριστικά. Πρακτικά είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε έτσι όπως θέλουν. Θα αναγκαστούν να σπάσουν και παρέες ακόμα και οικογένειες. Δεν θα μπορεί να γίνει σωστά και ο έλεγχος. Πως θα ελέγξουμε το QR Code; Έκτος αν μας εξοπλίσει με μηχανάκια η κυβέρνηση για να ανιχνεύουν τα γνήσια και τα μη γνήσια. Θα γίνει ένα μπάχαλο».

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης cafe – bar στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκη Στέλιος Κωτσούλας, θεωρεί άδικα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

«Όπως και το 90% των καταστημάτων, έτσι κι εμείς, έχουμε αποφασίσει να λειτουργήσουμε μεικτά. Και με εμβολιασμένους και με μη εμβολιασμένους. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εμείς τον κόσμο από τα μαγαζιά μας και έτσι θα είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο. Αλλιώς θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Θεωρώ άδικη την όλη κατάσταση που δημιουργείται. Ο κόσμος θέλει να κυκλοφορεί ελεύθερος στα καταστήματα».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος είναι εκ των λιγοστών που από ότι φαίνεται θα επιλέξουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους αποκλειστικά για εμβολιασμένους . “Οι περισσότεροι καταστηματάρχες θέλουν να βάλουν όλο και πιο πολύ κόσμο μέσα στα μαγαζιά τους. Εγώ θα έχω άτομο να ελέγχει στην είσοδο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νοσηλείας. Τα δικά μου μαγαζιά θα είναι covid free”.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης, Άγγελος Λαμπίδης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις