Ελλάδα

Νέο πλαίσιο για τις εξορυκτικές επιχειρήσεις – Αυτές είναι οι απαιτούμενες εγγυήσεις

Νέος τρόπος υπολογισμού του ύψους των «εγγυήσεων» από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θεσπίζεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη (ΦΕΚ B’ 3768/07.09.2020).

Ειδικότερα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία κατάθεσης, αντικατάστασης, κατάπτωσης και επιστροφής των εγγυητικών επιστολών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) σε λατομικούς και μεταλλευτικούς χώρους.

Η απόφαση επικαιροποιεί τη μεθοδολογία και εξορθολογίζει το συνολικό ποσό με τρόπο διαφανή, οριζόντιο και ενιαίο σε κάθε περίπτωση, με την χρήση μαθηματικού τύπου. 

Τα οφέλη σύμφωνα με το ΥΠΕΝ

Σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, προκύπτουν τα ακόλουθα οφέλη:

– Εξορθολογίζεται το χρηματοοικονομικό κόστος των εγγυητικών επιστολών (απαλείφονται τα απρόβλεπτα και το εργολαβικό κόστος)

– Διασφαλίζεται η αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε πραγματικούς όρους (σε χρόνο και έργο αφού συναρτάται το ποσό της εγγύησης με το χρόνο της εκμετάλλευσης του λατομείου)

– Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα του τομέα αφού αποδεσμεύεται σημαντικό ποσό κεφαλαίου κίνησης

– Διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον γιατί οι εγγυήσεις θα είναι προσιτές σε όλους τους εκμεταλλευτές. (Αναμένεται το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέβει από κάτω του 50% στο 85-90%)

Μετά τη θέση σε ισχύ του νέου πλαισίου, για την κατάρτιση του οποίου προηγήθηκε ευρεία διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς και ελήφθησαν υπόψη τα πορίσματα ειδικής επιτροπής, εκτιμάται ότι οι εξορυκτικές επιχειρήσεις θα καταθέσουν εγγυητικές στο σύνολό τους εξυπηρετώντας επί της ουσίας τον στόχο της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων - «Ψάχναμε 15 αγρότες στο Κάστρο για να δώσουμε στην κυκλοφορία δεύτερη λωρίδα»
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Κίνηση από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ριτσώνα
Ανανεώθηκε πριν 1 λεπτό
37
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 10
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
46