Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ο Χρήστος Μπαρδάκης είναι ο νέος οικονομικός υπερ-εισαγγελέας – Τέλος και επίσημα η Ελένη Τουλουπάκη

Ο Χρήστος Μπαρδάκης είναι ο νέος οικονομικός υπερ-εισαγγελέας – Τέλος και επίσημα η Ελένη Τουλουπάκη

Στην επιλογή του επικεφαλής του νέου Υπερ- τμήματος οικονομικού εγκλήματος, που θα λειτουργεί στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, στο οποίο συγχωνεύτηκαν η εισαγγελία διαφθοράς και η οικονομική εισαγγελία, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Το «βαρύ» έργο αναλαμβάνει ο Χρήστος Μπαρδάκης ο οποίος μέχρι και σήμερα ηγείτο της προϋπάρχουσας οικονομικής εισαγγελίας. Στα «χέρια» του κ. Μπαρδάκη περνάει πλέον και η υπόθεση της Νovartis καθώς κι όλες οι άλλες, σημαντικές, υποθέσεις που βρισκόταν εκκρεμείς στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αναπληρώτρια του κ.Μπαρδάκη, ορίστηκε η εισαγγελέας Εφετών, Κυριακή Στεφανάτου.

Συνοδοιπόρους του θα έχει άξιους εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι έχουν δώσει δείγματα γραφής σε κρίσιμα πόστα και έχουν χειριστεί σοβαρές υποθέσεις.

Μετά από εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ΧαράλαμπουΒουρλιώτη, ορίστηκαν ομόφωνα, ως τακτικοί εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, δηλαδή αποκλειστικής απασχόλησης οι εισαγγελείς Εφετών Παν. Καψιμάλης, Αθανασία Βλαχου και Νικος Ποιμενίδης.

Αναπληρωτές τους, δηλαδή, μη τακτικά μέλη, μερικής απασχόλησης ορίστηκαν οι αντεισαγγελείς Εφετών Παναγιώτα Φάκου, Δημ. Πιέρρος και Ελένη Μαυροπούλου.

Ως επίκουροι (μερικής απασχόλησης) οικονομικοί εισαγγελείς ορίστηκαν εννέα εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών.

Οι επτά από αυτούς προέρχεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας : Αντωνία Γεωργίου, Παναγιώτα Ιωαννίδου (εισαγγελείς Πρωτοδικών), Ελένη Παπαδοπούλου , Κων/να Κοντογιάννη, Βελισάριος Χολής, Μιχ. Μιχαλόπουλος και Αικατερίνη Κολιοκώστα ενώ οι δυο προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη: Σοφία Διπλοϊδου και Χαρίκλεια Χοβαρδά.

Η θητεία των νεοεπιλεγέντων εισαγγελικών λειτουργών που θα στελεχώσουν το τμήμα οικονομικού εγκλήματος είναι τριετής.

Με την σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου λήγει αυτοδικαίως η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς η οποία συγχωνεύεται με την οικονομική εισαγγελία.

Αντικείμενο νέου τμήματος οικονομικού εγκλήματος

Το νέο υπερσύγχρονο τμήμα οικονομικού εγκλήματος αναλαμβάνει τη διενέργεια εισαγγελικών ερευνών για την πάταξη φορολογικών, οικονομικών και οποιονδήποτε άλλων συναφών εγκλημάτων με την προϋπόθεση ότι τελούνται σε βάρος του δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και της ευρωπαϊκής ένωσης ή βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Στην αρμοδιότητα του, επίσης, υπάγονται τα κακουργήματα που τελούν υπουργοί ή υφυπουργοί και δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως και η διερεύνηση των αδικημάτων (σε βαθμό κακουργήματος) που τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους βουλευτές, μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ελλάδα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Κυβέρνησης κ.λπ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις