Ελλάδα

Οι καλλιτέχνες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των δραματικών σχολών, σήμερα Τρίτη 7/2 κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με οχηματοπορεία και αύριο 8/2 με 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία.

Όπως έχουν εξαγγείλει, σήμερα στις 6 το απόγευμα ξεκινά οχηματοπορεία από το ‘Αλσος Στρατού (parking παλιού θεάτρου Badminton)για να καταλήξει στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52 ΤΚ. 185 47 Νέο Φάληρο-Πειραιάς).

Αύριο, 8/2, κατεβαίνουν σε 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 στην Αθήνα και στο άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

«Πενήντα και πλέον μέρες που έχει υπογραφεί το ντροπιαστικό για τον κλάδο μας Π.Δ. 85/2022, συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ακόμα πιο συσπειρωμένοι» τονίζει στην ανακοίνωση της η ΠΟΘΑ, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους: «’Αμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Επαναφορά των επαγγελμάτων τους στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε). Παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγράμματα στο σπουδαστικό Σώμα. Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας».

Σημειώνεται ότι σήμερα προσέφυγαν στο ΣτΕ 18 ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.

   Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλουν την παραίτηση τους εάν έως αύριο 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις ότι θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έτρεξαν στα χωράφια για να σωθούν τα 3 μέλη της οικογένειας που μαχαιρώθηκαν από τον 37χρονο στα Μέγαρα – «Δεν είναι κακός άνθρωπος»
Ο ξάδελφος του δράστη αποκάλυψε πως ο λόγος που ο 37χρονος βγήκε εκτός εαυτού πιθανότητα ήταν ότι έμαθε πως θα εισαχθεί ξανά σε ψυχιατρική κλινική
Πόρτα
1
Τιτάνια η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στο εργοστάσιο ξυλείας στις Σέρρες – Κάηκαν 600 στρέμματα και αποθήκες
Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 31 οχήματα - Δεν έχουν απειληθεί οικισμοί - Η καύσιμη ύλη που περιέχει η επιχείρηση δεν βοηθά στην κατάσβεση της φωτιάς
Φωτιά
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιοχές – Συναγερμός σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Αιγαίο και Κρήτη
Οι άνεμοι σήμερα Τετάρτη (2.7.2025) στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και από νωρίς το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ
φωτιά